Будьте пильні: хвороби серця часто маскуються

Новини Вінниці

Біль між лопатками та заніміння рук — привід сходити на масаж? «Стріляє» у нижній щелепі — призначаєте собі полоскання та знеболення? А якщо з’явилась нетипова втома, то починаєте посилено вжимати вітаміни? Знайомий сценарій?  Зауважте: за кожним із цих симптомів може ховатися серйозна серцево-судинна недуга. То чи варто займатися самолікуванням і втрачати час, якщо від цього залежить Ваше життя?

З жителькою Ладижина пані Катериною перша панічна атака сталася пів року тому. Далі напади повторилися ще кілька разів і нарешті привели жінку на прийом до психотерапевта.

  • Це завжди розпочиналося із задишки, сильного серцебиття. Потім обов’язково з’являвся нав’язливий страх смерті, — переповідає ладижинка. — У мене було відчуття, ніби серце вилітає з грудей, а легеням бракує повітря.

Панічні атаки — досить поширене явище. Це специфічна відповідь організму на зовнішній подразник: особистісну кризу, хронічну перевтому чи емоційне потрясіння. Часто від атак страждають люди, котрі звикли контролювати та блокувати власні емоції. У момент нападу велика кількість гормонів стресу потрапляє у кров. Саме це й провокує симптоми, подібні до тих, які бувають при інфаркті міокарда.  Отже, обидві недуги легко сплутати між собою.

  • Зауважте, що ігнорувати панічні напади, так само, як соромитися визнати проблему, вкрай небезпечно,  —  пояснює Ольга Мостова, головна дитяча психіатриня Вінницької області, психоаналітик, докторка медичних наук.  — Щоразу Ваше серце переживатиме стресове навантаження, і з часом це призведе до незворотних змін у його структурі.  
Ольга Мостова консультує пацієнтку

З-поміж відчуттів, на котрі ви часто не зважаєте, — гострий або тупий біль у нижній щелепі, больові відчуття між лопатками, у плечових суглобах або руках. Нерідко усе це списують на остеохондроз. Однак саме такі нетипові симптоми властиві й для атеросклеротичного ураження судин.

  • Пояснити зв’язок таких відчуттів з проблемами серцево-судинної сфери досить просто,  — коментує Олексій Щербак, кардіолог відділення для хворих на інфаркт міокарда Вінницького обласного клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології. — Біль віддає в іншу частину тіла за рахунок нервових закінчень. Зазвичай це відбувається під час або одразу після фізичних навантажень.
Олексій Щербак дає поради у телевізійній студії

Болі, подібні до стенокардії, можуть турбувати також при захворюваннях шлунково-кишкового тракту або вегето-судинній дистонії. Але самостійно ви точно не встановите діагноз. Визначити природу будь-якого болю, а відтак попередити катастрофу, здатен лише фахівець після ретельного вивчення проблеми.

  • Для встановлення причини нетипових відчуттів у тілі потрібна спеціальна діагностика, — зауважує Леся Распутіна, професорка кафедри пропедевтики внутрішньої медицини ВНМУ ім. М. Пирогова, докторка медичних наук. — Найперше, що варто зробити, — звернутися до свого сімейного лікаря. Він призначить низку обстежень і за потреби направить на консультацію до кардіолога. А ось самолікування може зіграти злий жарт і лише загострити хворобу.

Якщо ж відчуваєте гострий пекучий біль за грудиною, який не минає протягом пів години, біль віддає в щелепу чи руку, не гайте часу і не займайтеся самолікуванням! Одразу викликайте екстрену медичну допомогу і не чекайте, що омине!

Різкий біль за грудиною — викликайте «швидку»!

Матеріал виготовлено в межах реалізації субпроєкту «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією».     

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *