У центрі Вінниці виявили залишки сторічного меблевого магазину

Новини Вінниці

У сквері «Ліверпуль» під час проведення робіт з благоустрою будівельники відкрили підземні порожнини, які виявились залишками меблевого магазину, який працював на цьому місці понад сторіччя тому. Знахідку виявили 7 серпня.  

Як інформує «Центр історії Вінниці», фахівці спершу подумали, що робітники відкрили черговий вхід до вінницьких катакомб. Однак, пізніше місцеві історики встановили, що виконавці робіт натрапили на залишки підвального поверху будинку Я. Співака 1910-х рр. де розміщувався меблевий магазин, торгові ряди та лавки. Будинок згорів під час бою за місто у березні 1944 р., після чого так і не був відновлений.

  • Вочевидь, в силу великого об’єму робіт з демонтажу підвальних стін та фундаментів будинку у післявоєнний час було прийнято рішення облаштувати сквер на вирівняній ділянці, по рівню підлоги 1-го поверху. З цегли зруйнованої садиби виклали підпірні стінки, а ухили рельєфу засипано залишками будівельного сміття, – зазначають в установі

Зазначається, що основний пролам виник у стелі підвального поверху будинку при викопуванні котловану під ліхтар. Екскаватор проламав цегляне мурування по металевим балкам, після чого відкрилась яма глибиною близько 1,5 м.

Приміщення розміром 3х6 м та висотою близько 2,8 м має муровані стіни з каменю, аркові перекриття по металевим балкам і є одним із секторів підвалу цього будинку. У склепінні через перезволоження цегляного мурування та руйнацію корінням дерев вже неодноразово виникали пролами, які засипались ґрунтом.

Також у процесі проведення комунікацій відкрито периметр капітальних стін будинку, фрагменти мощення підлоги 1-го поверху кахлем, залишки комунікацій, вигрібних ям та господарських приміщень, що співпадають з архівними кресленнями.

Особливої історичної цінності підвали будинку Співака не мають, адже неодноразово перебудовувались та були пошкоджені впродовж І пол. ХХ ст. Співробітники Центру зафіксували усі збережені архітектурні форми, додавши їх до архівних матеріалів.

Нагадаємо, нещодавно у Вінниці за адресою Монастирська, 24 виявили вхід у підземелля.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *