Як будується «Вінницький центр серцево-судинної патології», перевіряли фахівці Світового банку

Новини Вінниці

Сьогодні, 14 серпня,  у Вінниці з робочим візитом перебувають фахівці  Світового банку  в Україні. Приїхали, щоби подивитися, як  реалізується субпроєкт «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією» ( 2015-2020рр), що здійснюється за кошти Світового банку.

Керівник Групи управління  субпроєктом,  заступник голови облдержадміністрації Ігор Івасюк, директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Людмила Грабович, співкерівник Проєкту з боку Світового банку Олена Дорошенко, консультант Світового банку з питань закупівель Дмитро Донець,представники МОЗ України та  підрядники побували на будівельному майданчику комунального некомерційного підприємства «Вінницький регіональний клінічний лікувально-діагностичний центр серцево-судинної патології».  

Ми сьогодні обговорюємо найважливіші питання,пов’язані із будівництвом кардіоцентру, – зазначив Ігор Івасюк.

Перший етап субпроєкту був пов’язаний  із оснащенням за кошти Світового банку лікувально-профілактичних закладів первинного, вторинного, третинного рівнів надання медичної допомоги, служби екстреної меддопомоги, – пояснює Ігор Івасюк.-  Цей етап знаходився в зоні відповідальності Департаменту охорони здоров’я ОДА . Він завершений,  на мою думку, досить ефективно, оскільки в області суттєво зменшилась смертність та інвалідність від серцево-судинних захворювань. Другий етап – будівництво кардіоцентру, з точки зору фінансування, є найбільшим, тож сьогодні ми маємо можливість подивитись,  як іде будівництво.

За словами Ігоря Івасюка, нині спостерігається незначне відставання від графіку робіт, пов’язане із питаннями проектування, геодезії тощо.

  • Ці проблеми вже усунуті, тож сподіваюсь, що зможемо швидко надолужити затримку, в першу чергу, за рахунок збільшення кількості працюючих підрядної організації, залучення субпідрядників. Із наступного тижня починають монтувати мережі та споруджувати котельню. Ми поки що не змінюємо термін кінцевої реалізації проекту  вересень 2020 року, коли має бути завершене будівництво. Сподіваємось, що вже у грудні 2020 року новий кардіоцентр може прийняти перших пацієнтів,- додає Ігор Івасюк.

Сьогоднішня робоча нарада пройшла в будівельному вагончику, там говорили про хід робіт та проблеми, які виникають у процесі будівництва.  Спілкування продовжилося й у приміщенні ОДА.

  • Субпроект щодо будівництва кардіоцентру, який ми сьогодні реалізовуємо, визначено одним із пріоритетних у Вінницькій області. По мірі реалізації проекту, а також завдяки впровадженню процедури реімбурсації та розвитку екстреної медичної допомоги маємо вагомі результати щодо скорочення кількості серцево-судинних захворювань. Так, цьогоріч кількість інфарктів у Вінницькій області скоротилась на 30%, і на 13% знизилась кількість інсультів. Такі показники надихають і це те, на що спрямована реалізація цього проекту, – зазначив під час зустрічі голова ОДА Валерій Коровій.

Довідка.Другий рік поспіль (2017-2018рр.), за рейтинговою оцінкою Асоціації інтервенційних хірургів  України, Вінницька область займає перше рейтингове місце (серед 43 центрів) за кількістю операцій стентування коронарних судин ( 879 операцій – 1338 стентів).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *