На Вінниччині розчищають руїни замку XVI сторіччя

Новини Вінниці

Мешканці Барської ОТГ гуртом розчищають руїни замку кінця XVІ століття для подальшої консервації та реставрації. Про хід робіт повідомляє «Укрінформ» із посиланням на голову громади Артура Цицюрського.

  • У травні в нашому місті відбувся круглий стіл з питань збереження історико-культурної спадщини міста. Головним її об’єктом є Барський замок. Маємо план невідкладних робіт по його збереженню, консервації і реставрації, одним із першочергових пунктів якого є запрошення науковців (фахівців з археології) для обстеження і виготовлення Акту технічного стану пам’ятки національного значення «Барський замок». Цей важливий і вкрай необхідний документ уможливить усі наступні заплановані етапи роботи. Але для того, щоб фахівці провели свої дослідження, необхідно провести ще одну важливу справу – розчистити від чагарників та самосійної рослинності замкові мури. Робимо це толокою, – повідомив Цицюрський.

За його словами, у неділю відбулась вже третя толока за участі шанувальників історії, активістів і громадських діячів, а також керівництва міста. До цієї ініціативи долучилися близько 200 волонтерів. У середу толока з розчистки залишків мурів Барського замку продовжиться.

Паралельно міська рада та активісти збирають кошти на виконання робіт з обстеження історичної пам’ятки, позаяк, за задумом керівництва ОТГ, він має стати однією з туристичних принад міста.

Барський замок – історична пам’ятка кінця XVІ століття, зведена за наказом польської королеви Бони Сфорци, яка заснувала місто Бар. Сучасники називали його ключем до Східного Поділля. У XVІІ столітті він став повністю мурованим, і вважався третьою за величиною (після Кам’янця і Меджибожа) фортецею Речі Посполитої. На початку 1768 року його захопили війська Російської імперії, замок почав занепадати і згодом остаточно зруйнувався.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *