Ходить до спортзалу з онуком: 71-річний важкоатлет із Вінниччини здобув «золото» Європейських ігор

Новини Вінниці Топ

Важкоатлет із Могидлева-Подідьського Микола Мельничук здобув золоту медаль у віковій категорії 70+ на IV Європейських іграх в Італії, інформує часопис Верховної Ради «Голос України». У двох вправах 71-річний спортсмен сумарно підняв 137 кілограмів. Не дивлячись на поважний вік, майстер спорту Мельничук продовжує ходити   до спортзалу разом із 20-річним онуком і жартома каже, що підіймає більше кілограмів, ніж йому років.

Загалом на турнір, що пройшов у Турині, прибули 6 тисяч спортсменів з понад 40. Медалі виборювали у 32-х видах спорту. Мельничук виступав у ваговій категорії 81 кг, віковій – 70+. Каже, при зважуванні зафіксували вагу 75,2 кг.

  • За золото боровся з поляком, – розповідає важкоатлет. – Інші учасники нашої категорії не вразили результатами, на поміст виходили не більше одного-двох разів. Ми залишилися удвох.

Поляк замовив у поштовху штангу 73 кілограми і впорався з нею. Наш земляк – на один кілограм більше – і теж підняв. У наступній вправі польський штангіст додав ще три кіло. Однак вага 76 кг йому не підкорилася.

  • Я міг уже не виходити на поміст, – каже спортсмен, бо мав перевагу на один кілограм, втім попросив поставити 77 кілограмів. Саме такий результат записано у протоколі змагань навпроти мого прізвища.

У ривку наш важкоатлет підняв 65 кілограмів. Однак судді не зарахували, знайшли технічну похибку при виконанні. Попередня піднята вага становила 60 кг. Такий самий результат у ривку продемонстрував польський атлет.

У підсумку наш земляк здобув перемогу з результатом у двох вправах 137 кг.

За словами пана Миколи, він «тягає залізо» з дитинства. Почалося з бабусиної гирі. Вона притискала нею сир, аби вичавити сироватку. Внук теж пробував її підняти. Сил не вистачало. Разом з братом гартували м’язи. Нарешті в один з днів пудова залізяка піддалася. Після того бабуся уже не могла знайти гирю.

У 1974 році Мельничук виконав норматив майстра спорту. Брав участь у двох чемпіонатах Європи – в Угорщині і Росії. Перед поїздкою до Італії переміг у своїй ваговій категорії на змаганнях майстрів з важкої атлетики (віком 30+) у Дніпропетровську (на знімку ліворуч). Встановив два рекорди України у своїй віковій категорії. Регулярно ходить у спортзал. Уже не тільки з сином Олександром, а й з 20-річним онуком Костянтином.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *