Управляти фінансами комунальних медзакладів вчаться представники ОТГ у Вінницькому ЦРМС

Новини Вінниці

Про управління фінансами в комунальних підприємствах із надання первинної медичної допомоги говорять у Вінницькому Центрі розвитку місцевого самоврядування представники сфери охорони здоров’я  ОТГ Вінниччини. Дводенний навчальний захід проходить за сприяння Програми «U-LEAD з Європою».

Тренінг, що проходитиме  протягом  23-24 липня,  присвячений   вивченню питань бухгалтерського обліку  в медзакладх громад, реалізації облікової політики,  звітності та фінансування, а також  визначенню собівартості платних медичних послуг і  організації трудових відносин в КП медичної галузі.

Спікерами зустрічі виступають Анна Ліщишина,  тренер з тематики «Управління закладами охорони здоров’я в умовах реформування» Програми «U-LEAD з Європою», та Віталій Швець, радник Вінницького ЦРМС з муніципальних послуг.

Олег Левченко,  керівник Вінницького ЦРМС наголосив на  невідворотності реформи з децентралізації. Директор Центру  підкреслив необхідність сталого реформування галузі первинної медицини, адже на його думку,  зроблена величезна робота  по впровадженню сучасної медицини в громадах, є гарні результати, послуги  охорони здоров’я в ОТГ виходять на сучасний рівень, тож  втрачати це надбання ні в якому разі не можна.

  • Актуальними питаннями сьогодення, для комунальних некомерційних підприємств медицини,  є визначення платних послуг, а також трудові відносини. Відбувається вільний вибір оплати праці, адже єдина тарифна сітка не діє, робота проходить по Господарському кодексу. Варто зауважити на оптимізації мережі медичних закладів, які стали всі платниками ПДВ, це новація, громади з цим ніколи не стикалися. Це знання  податкової звітності, робота з податковим законодавством –  всі питання господарювання і фінансування в нових умовах. Крім того, у нас є  нові  Центри первинної медико-санітарної допомоги, що тільки створились. Це Глухівці,  Іванів і Бабчинці і для них ці питання дуже актуальні. Практично, для них сьогоднішній захід проходить в рамках « Школи новостворених ОТГ», адже  їх ЦПМСД  тільки роблять перші кроки у сфері охорони здоров’я, – зазначив Віталій Швець.

У ході навчання представники  громад обговорюють шляхи оптимізації мережі  медичних закладів, обговорюють  механізми запровадження платних послуг  в комунальних підприємствах сфери охорони здоров’я. Особливу увагу під час тренінгу  приділено проблематиці оплати праці та трудових відносин   на підприємствах галузі, каже  Анна Ліщишина.

  • Комунальні  медличні підприємства  повинні звертати увагу на кваліфікацію персоналу, адже Державний класифікатор професій та посад ще ніхто не відмінив. І якщо написано, що лікар, який працює в закладі, повинен мати певну освіту, курси та інше, то так повинно бути. Чому ці питання виникають? Підприємства працюють в нових мовах, а щодо  оплати праці  – для кожної посади визначаються певні  персональні надбавки за стаж, категорії , доплати  чи премії. Тож варто пам’ятати,  є встановлені вимоги держави до персоналу  і їх теж ніхто не відмінив. Як бухгалтер має мати вищу овіту, щоб працювати,  так і лікар, адже санітарку взяти на посаду лікаря неможливо.  Що стосується маркетингової діяльності – це вже завдання керівника. І тут головне, це вимагати від своїх працівників, щоб  заклад працював  нормально і стабільно, – зауважила пані Анна, коментуючи основні питання, що розглядаються під час тренінгу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *