За вінницьку кандидатку в депутати агітує іноземка

Новини Вінниці

Спостерігачі ОПОРИ у Вінниці зафіксували, що за кандидатку в народні депутати України по виборчому округу №11 Ганну Давиденко (самовисування) агітує іноземка. Відеоролик зі зверненням опубліковано на сторінці кандидатки у соціальні мережі Facebook.

Так, за Ганну Давиденко агітує координаторка міжнародних програм Шведського міжнародного центру місцевої демократії (ICLD) Шенон Льовгрен.

На своїй сторінці кандидатка розмістила відео та допис у якому йдеться: «Міжнародна підтримка є важливою! Дякую моїм друзям зі Щвеціі за відгук, щодо мого рішення йти до парламенту! Шенон Льовгрен – координаторка міжнародних програм Шведського міжнародного центру місцевої демоrратії (ICLD): «Я знаю Ганну як чесну, відповідальну, небайдужу жінку, яка щиро любить своє місто і країну. У мене немає сумніву, що вона буде прекрасним депутатом Верховної Ради!»

ОПОРА зауважує, що, відповідно до ч. 1. ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів», участь у передвиборній агітації забороняється іноземцям та особам без громадянства, у тому числі через журналістську діяльність чи у формі участі у концертах, виставах, спортивних змаганнях, інших публічних заходах, що проводяться на підтримку чи за підтримки партії – суб’єкта виборчого процесу чи кандидата у депутати.

Стаття 68 Закону України «Про вибори народних депутатів» передбачає, що передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата або партію, зокрема й публічні оцінки діяльності  партій або кандидатів.

Згідно зі статтею 212-10 КУпАП, здійснення передвиборної агітації особою, участь якої у передвиборній агітації заборонена законом, проведення передвиборної агітації поза строками, встановленими законом чи в місцях, що заборонені законом, здійснення передвиборної агітації у формах і засобами, що суперечать Конституції або законам України, або інше порушення встановлених законом обмежень щодо ведення передвиборної агітації, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Галина Сегеда, комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Вінницькій області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *