«Майбутні зірки шахів»: у Вінниці триває наймасовіший міжнародний дитячий турнір

Новини Вінниці Топ

Міжнародний дитячий шаховий турнір «Золота молодь», що триває у вінницькому ТРЦ «Мегамолл», у розпалі. Змагання, у яких беруть участь 648 спортсменів з України, Молдови, Польщі, Білорусі, Ізраїлю, Португалії, Швеції, Чехії та Угорщини, вже визнані Національним реєстром рекордів наймасовішою дитячою шаховою подією в Україні. Що цікаво, інтелектуальні двобої відбуваються у п’яти вікових категоріях, від дошкільнят до 14-річних підлітків.

  • Цей турнір ми організовуємо вперше, і, як для першого разу все відбувається дуже добре. Думаю, серед нас зараз є майбутні зірки шахів та знамениті чемпіони, адже в змаганнях беруть участь практично всі найсильніші діти України у своїх вікових категоріях, якщо не вони, то хто? – поділився думкою голова Вінницької обласної шахової федерації, Міжнародний гросмейстер Аркадій Найдіч.

І дійсно, на турнірі змагаються чемпіон Європи і України Ігор Самуненков, чинний чемпіон України серед спортсменів віком до 10 років Артем Дячук, чемпіонка України Софія Козаченко, неодноразовий чемпіон Білорусі Максим Царук та інші відомі у шахових колах юні таланти.

  • Зараз мені дев’ять років, два з половиною роки я займаюся шахами, вигравав чемпіонат Хмельницької області у віковій категорії до 10 років, – каже вундеркінд Андрій

Батько чемпіона сусідньої області, пан Олександр розповів, що шахи з малечку займають велике місце у житті його сина:

  • Коли синові було чотири роки я показав йому, як ходять шахові фігури, і ми собі, бувало, грали. А як пішов у перший клас він пішов у шаховий клуб, тренер покликав його до себе і так він почав займатись 

Завітали на турнір і цілі «шахові» родини. Так, мешканка Кам’янець-Подільського Галина Петрівна приїхала до Вінниці з двома онуками-шахістами. Двійнята-четверокласники Віктор та Андрій  займаються найбільш інтелектуальним видом спорту  з першого класу, бували на змаганнях у Чернівцях  та Хмельницькому та у свої 10 років вже мають другий спортивний розряд.

До речі, після чотирьох турів змагань шанси на медалі мають вінничани Аріель Швайгер, Микола Бубело, Катерина Баніна, Юрій Штомпель та Максим Біленький. Підсумки масштабного шахового дійства підіб’ють завтра, 7 липня. Кубками, грамотами та грошовими преміями будуть нагороджені 210 юних шахістів. Загальний призовий фонд турніру складає 500 000 гривень.  

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *