«Журналісти за милосердя» – такий проект реалізовує на Вінниччині «Червоний хрест»

Новини Вінниці

У вінницькому обласному «Товаристві Червоного хреста» започаткували щомісячні зустрічі з журналістами. Проект, спрямований  на інформування мешканців міста щодо роботи організації,  назвали «Журналісти за милосердя».  Медійників закликають оприлюднювати дані про те, коли і які вантажі надходять до товариства та кому вони передаються.

Під час першого круглого столу, який відбувся сьогодні, 26 червня, вінницьким журналістам розповіли нюанси потрапляння на територію нашої держави та області, зокрема, гуманітарної допомоги з-за кордону. До речі, відмінність гуманітарної та благодійної допомоги полягає у тому, що «гуманітарну» ввозять з-за меж держави, а благодійність – справа внутрішня.

За словами голови обласної організації Сергія Глухенького, нині отримати гумнітарний вантаж – справа вкрай важка. Такі вантажі дуже ретельно перевіряються на митниці під час перетину кордону. «Червоний хрест»  як організація, через яку проходить уся гуманітарна допомога, що надається з-за кордону, мусить відслідковувати, що передають донори. Бо ж деякі товари можуть затримати весь вантаж на митниці. А подеколи такий вантаж може конфісковуватись. Відтак , існує заборона на ввіз продуктів із простроченим терміном, також деякі лікувальні засоби, а подекуди – й на апаратуру, яка не сертифікована в Україні.

Донори, які передають допомогу в Україну, потім також контролюють, куди саме вона потрапила. Благодійники з Нідерландів навіть друкують буклети, де показано, куди потрапили ті чи інші товари.

Коли «гуманітарна» приходить до Вінниці, представники «Червоного хреста» звертаються до департаментів, аби дізнатись, хто потребує тих чи інших товарів, які надійшли у вантажі.

Сергій Глухенький пояснює:

  • Простіше звернутися до департаментів  – освіти, соціального захисту, молоді та спорту та інших, доповісти, що в нас є, а вони вже вирішують, кому направити. До прикладу, спортивний інвентар по рознарядці повезли до шести шкіл-інтернатів, які є в нашій області. А функціональні ліжка, завдяки пораді департаменту охорони здоров`я «Червоний хрест»  передав  у дитячу обласну лікарню та  у нейрохірургію психлікарні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *