Минулого року з дна Південного Бугу у Вінниці відкачали понад 11 000 м3 мулу

Новини Вінниці

У період із червня по вересень минулого року з Південного Бугу на території Вінниці земснарядами було відкачано  11 400 м3 мулу. спеціальне судно працювало у районі збору води КП «Вінницяводоканал». У цьому році земснаряд вже працював у акваторії біля пляжу «Хімік», наразі він прибирає дно біля пляжу по вулиці Гонти. Наразі триває тендер на купівлю ще одного земснаряду за кошти бюджету вінницької громади, який буде вдвічі продуктивніший за перший.

Перед тим, як земснаряд розпочав очистку, було виконано ряд підготовчих робіт. Спочатку було виконано інженерно-геодезичні вишукування та водолазне обстеження й відбір проб мулу. Потім зроблено аналіз мулових наносів,  гідрологічні розрахунки та інженерно-геологічні вишукування. Наступним етапом став вибір та погодження мулових майданчиків, обстеження зелених насаджень. Потужний земснаряд піднімає ґрунт з глибини водойми 0,7 – 7 м, проштовхує по пульпопроводу до 300 м з геодезичним ухилом не більше 10 м. Використання земснарядів дає можливість розширити водойму, прибрати зайву рослинність, поглиби річку, очистити її від мулу і уповільнити процес заболочування.

Щоб пришвидшити темпи очистки дня річки  було прийнято рішення придбати ще один земснаряд, який буде вдвічі продуктивнішим за попередній. Наразі триває тендер на його придбання. Сьогодні укладено договір про поставку баржі. Вона прибуде до міста у розібраному стані, адже зібрана вона дуже велика. Після цього протягом кількох тижнів її збиратимуть.

Як повідомлялося раніше, за підрахунками фахівців, на території області повинні постійно працювати 18 земснарядів, проте в наявності є недавно придбані 4, які знаходяться на балансі «Вінницького фонду сприяння інвестиціям та будівництву» і ще 5 належать приватним структурам.


За матеріалами: http://www.vmr.gov.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *