Наслідки аварії на Вінниччині: у криницях села Збаржівка вміст хімікатів перевищений у понад 20 разів

Новини Вінниці Топ

Станом на п’ятницю, 14 червня, вміст хімікатів у воді села Збаржівка та водогоні був перевищений у  понад 20 разів. Такі дані сьогодні, 18 червня, навів начальник Головного управління держпродспоживслужби у Вінницькій області Григорій Сидорук. За повідомленням екологічної інспекції, станом на п’ятницю у водоймах вище та нижче по течії від місця аварії перевищень не виявлено.

  • Станом на п’ятницю показник хімікатів у воді в криницях села Збаржівка та водогоні перевищував у понад 20 разів. Сьогодні взято нові проби води і протягом дня будуть свіжі результати, – заявив він

Як пояснив перший заступник голови ОДА Андрій Гижко, наразі до села організовано підвозять питну воду. Тим часом з криниць мешканців навколишніх сіл беруться проби води та проводяться відповідні дослідження.

  • З місцевими мешканцями постійно проводиться роз’яснювальна робота, а проби води з криниць беруться виключно в їх присутності. В останніх пробах в селі Збаржівка все ще виявлено залишки препарату «Тарга супер», в інших населених пунктах хімікатів не виявлено. З метою забезпечення місцевих мешканців питною водою належної якості організовано довезення з міста Вінниці бутильованої води в кількості 1,5 тони, а також закуплено велику ємкість для харчової питної води на 2 тони і щоденно довозиться чиста вода належної якості», – повідомив Андрій Гижко.

Нагадаємо, вранці 9 червня у селі Збаржівка Погребищенського району у ставок перекинувся  автомобіль Merсedes Sprinter, що перевозив викрадені на сільгосппідприємствах каністри із хімікатами. Внаслідок аварії частина ядовитих речовин вилилися у водойму.

Через ризик потрапляння хімікатів до ріки Рось, із якою сполучена водойма, комісією ТЕБ та НС Білоцерківського району Київської області прийнято рішення про тимчасове припинення роботи водозабору. Пізніше результати аналізу не виявили перевищення шкідливих речовин у Росі, у Білій Церкві із 20 години 10 червня відновила роботу насосно-фільтрувальна станція.  Сам ставок огороджений, купатися, пити з нього воду та пасти поруч худобу неможна.

Попередня сума збитків, завдана сільгосппідприємствам Вінниччини через викрадені отрутохімікати, складає 870 тисяч гривень. Поліція має труднощі з пошуком зловмисників, оскільки вони втекли, а номерні знаки в Mercedes були зрізані. Крім того, знищений номерний ідентифікаційний номер кузова. Злочинцям  загрожує до 12 років позбавлення волі за крадіжку та забруднення навколишнього середовища.  

За матеріалами: http://www.vin.gov.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *