Військова розвідка США звинуватила Росію у проведенні випробувань ядерної зброї

Новини Світу

Військова розвідка США виступила з новим повідомленням з приводу проведення ядерних випробувань малої потужності в Росії.

Нову заяву Розвідувального управління Міністерства оборони можна розцінити як більш пряме звинувачення на адресу Росії, у порівнянні з нещодавнім обережним коментарем директора відомства генерал-лейтенанта Роберта Ешлі, пише Голос Америки.

“Уряд США, в тому числі розвідувальна спільнота, вважає, що Росія проводила випробування ядерної зброї, що створило енергетичний вихід”, – стверджується в заяві Розвідувального управління, яке було опубліковано у четвер.

Відомство не уточнило ніяких подробиць про можливі випробування і не надало доказів того, що вони проводилися.

Також у повідомленні згадується Китай: “З приводу Китаю: інформація, озвучена в Інституті Гудзона, у поєднанні з відсутністю прозорості Китаю в їх діяльності по ядерних випробуваннях, природно, викликає запитання щодо цієї діяльності у зв’язку з мораторієм на випробування ядерної зброї “нульового виходу”, які дотримані США, Сполученим Королівством та Францією”, – наголошується в заяві розвідки США.

У травні Роберт Ешлі заявив, що Росія, імовірно, не дотримується “стандарту нульової потужності” по ядерних випробуваннях і, можливо, проводить випробування з вибухами вище субкритичної потужності в рамках розробки більш сучасних видів ядерної зброї.

Росія рішуче відкидає звинувачення Вашингтона. Російський міністр закордонних справ Сергій Лавров назвав їх “маячнею”.

“Розглядаємо заяви США про ймовірне проведення Росією ядерних випробувань надмалої потужності як грубу провокацію. Такі звинувачення абсолютно безпідставні та націлені на те, щоб спробувати знову очорнити нашу країну”, – підкреслив він.

Нові звинувачення прозвучали через день після того, як заступник держсекретаря з контролю над озброєннями і міжнародної безпеки Андреа Томпсон зустрілася в Празі із заступником міністра закордонних справ РФ Сергієм Рябковим, щоб обговорити контроль над озброєннями.

Зустріч не призвела до яких-небудь значних домовленостей.

Після зустрічі Томпсон написала в Twitter, що підняла низку питань, по яких США хотіли б вести більш конструктивний діалог з Росією.

Перед травневою заявою Ешлі газета The Wall Street Journal повідомила, що, за новими оцінками американської розвідки, Росія, імовірно, тестувала ядерну зброю з дуже малою потужністю на архіпелазі Нова Земля.

Поки неясно, засновані заяви Розвідувального управління на нових розвідданих або на переосмисленні раніше отриманої інформації.

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *