«Таємниця шпаги Пирогова»: вінницькі дослідники шукають вкрадену реліквію видатного хірурга

Новини Вінниці Топ

Вінницькі дослідники розпочинають пошуки шпаги видатного хірурга Миколи Пирогова.  Ідея грандіозного проекту належить письменнику та тележурналісту Андрію Орленку. Він разом із однодумцями та активістами «Подільської Агенції Регіонального розвитку» шукатиме  відомості про легендарний артефакт в українських та закордонних архівах. За результатами роботи пан Андрій зніме документальний фільм «Таємниця шпаги Пирогова».

Вважається, що  у Миколи Пирогова була інкрустована коштовними каменями шпага, подарована австрійським імператором Францом Йосифом.  Після смерті лікаря у 1881 році зброю поклали поруч із забальзамованим тілом. У буремні роки революції та українських визвольних змагань розташований у Вінниці склеп Пирогова був пограбований, крадії забрали шпагу та натільний хрест медика, а з його мундира зрізали золоті ґудзики. З тих пір жодних слідів шпаги ніде не знаходили, якщо взагалі шукали.

Андрій Орленко сподівається, що пошуки будуть вдалими і шпагу вдасться повернути до усипальниці Пирогова. У гіршому випадку дослідник планує звернутись по допомогу до ювелірів та ковалів, щоб відновити втрачену реліквію. Таким чином, на думку дослідника, вінничани виправлять поганий вчинок пращурів.  

  • Це ж не татаро-монголи прийшли і пограбували склеп. Мабуть, це хтось із селян заліз та вкрав у покійника те, що йому належить. Як на мене, це треба виправити, – сказав він 

У випадку, якщо сам факт існування реліквії не підтвердиться, до склепу покладуть копію іншої шпаги, яка була дарована Пирогову, коли йому було 20 років.

До слова, на допомогу проекту «Шпага Пирогова» виділено 38 000 гривень з бюджету Вінницької області.  

Олександр Сашньов

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *