Уточнені дані: до ставка на Вінниччині вилилося 880 літрів хімікатів, річка Рось у нормі

Новини Вінниці Топ

За уточненими даними, внаслідок дорожної пригоди до ставка Панський, що у селі Збаржівка Погребищнськго району, вилилося 880 літрів гербіцидів та фунгіцидів. Рівень шкідливих речовин у ставку залишається завищеним, у річці Рось хімічні показники води у нормі. Про це повідомив перший заступник начальника Державної екологічної інспекції у Вінницькій області Ігор Осадчук.

За словами посадовця, екоінспекція продовжує моніторинг стану води в районі аварії, у місці впадіння ставку до річки Фоса (притока ріки Рось) та на кордоні Вінницької та Київської областей. У ставку виявлено низький рівень розчинного кисню, завищений рівень нітриту. У воді завищений рівень хімічного споживання кисню: при нормі 30 міліграм на кубічний дециметр в ставку Панський цей показник складає від 48 до 97 мг/дм3, у річці Фоса – 45, у річці Рось на межі областей – 31. На межі Вінницької та Київської областей практично всі показники хімічного складу води у нормі.

Як пояснив пан Осадчук, діючі речовини препаратів, що потрапили у воду, по-різному діють на навколишнє середовище і в цілому не складають значної загрози. Загалом до ставка вилилися сім препаратів-гербіцидів, три фунгіциди і один регулятор росту рослин.

  • Серед препаратів не було небезпечних для всього живого інсектицидів, якими труять комах на полях. Деякі з речовин, що потрапили у воду, є, приміром, безпечними навіть для бджіл, деякі повністю розкладаються за годину-дві, деякі за добу

Фахівець наголосив: велика концентрація гербіцидів є шкідливою для людини, але, оскільки Рось є достатньо повноводної рікою, ті хімікати, які ще не встигли розкластись, розчиняться у воді до безпечних концентрацій.

Нагадаємо, загроза забруднення річки Рось виникла через надзвичайну ситуацію на Віннниччині. Вранці 9 червня у селі Збаржівка Погребищенського району у ставок перекинувся  автомобіль Merсedes Sprinter, що перевозив викрадені на сільгосппідприємствах каністри із хімікатами. Внаслідок аварії частина ядовитих речовин вилилися у водойму. Через ризик потрапляння хімікатів до ріки Рось, із якою сполучена водойма, комісією ТЕБ та НС Білоцерківського району Київської області прийнято рішення про тимчасове припинення роботи водозабору. Пізніше результати аналізу не виявили перевищення шкідливих речовин у Росі, у Білій Церкві із 20 години 10 червня відновила роботу насосно-фільтрувальна станція. 

Сам ставок огороджений, купатися, пити з нього воду та пасти поруч худобу неможна.

Попередня сума збитків, завдана сільгосппідприємствам Вінниччини через викрадені отрутохімікати, складає 870 тисяч гривень. Поліція має труднощі з пошуком зловмисників, оскільки вони втекли, а номерні знаки в Mercedes були зрізані. Крім того, знищений номерний ідентифікаційний номер кузова.  Злочинцям  загрожує до 12 років позбавлення волі за крадіжку та забруднення навколишнього середовища.  

Олександр Сашньов


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *