В Австрії знайшли стародавні артефакти з несподіваного матеріалу

Новини Світу

Науковці Австрійського археологічного інституту з’ясували, що кільцеподібні артефакти, знайдені при розкопках стародавнього городища, виготовлені з тіста.

Знахідка була зроблена на місці доісторичного поселення Стіллфрід-ан-дер-Март (Stillfried an der March), датованого 900-1000 роками до нашої ери. Тут знаходився центр зберігання зерна, зроблений у вигляді ям, кількість яких сягала близько ста. Вчені викопали обвуглені залишки трьох кільцеподібних предметів, діаметр яких становив три сантиметри. Про це повідомляється в прес-релізі на Phys.org.

Результати аналізу показали, що артефакти виготовлені з тіста, отриманого з ячменю і пшениці. Борошно, ймовірно, було високої якості, після чого його змочили, а виліплені кільця були потім висушені без термічної обробки. Цей процес приготування продуктів із тіста був унікальним, а самі кільця не призначалися для їжі. На думку археологів, їх використовували для якоїсь невідомої ритуальної мети.

Артефакти також дуже схожі на керамічні грузила для примітивних ткацьких верстатів, які застосовувалися для натягу вільно звисаючих ниток.

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *