Чого очікувати вінничанам від реформування медичної «вторинки»

Новини Вінниці

2019 – рік підготовчого періоду до кардинальних змін спеціалізованої медичної допомоги вторинного рівня, – зазначає директор Департаменту охорони здоров’я  Вінницької ОДА ї Людмила Грабович.

Пані Грабович, аналізуючи ситуацію  щодо готовності  медичних закладів ІІ рівня до підписання угод з НСЗУ на  другому етапі медичної реформи, каже:

  • На сьогоднішній день структура потреб в різних видах медичної допомоги виглядає наступним чином : 25 %-первинка; 60 % – вторинка , 12 % – третинний рівень та 3 % – державні заклади та НДІ. Згідно до стандартів розвинутих країн, ця структура має зовсім інший вигляд, і доля первинки складає левову частку надання всієї медичної допомоги – 75 % , вторинка – лише 15 %, третинний рівень поділено відповідно на 7%- обласні ЗОЗ та 3 % – республіканські.

Відтак, 2020 рік має стати ключовим у зміні даної структури. На фінансування з НСЗУ перейдуть всі види медичної допомоги, на разі – черга за вторинним рівнем.

За словами Людмили Грабович, постановою Кабміну  від 27 лютого 2019р. визначено ключові умови укладання  угод з НСЗУ, основні  – це втономізація закладу, тобто перетворення в комунальне некомерційне підприємство. Таких в області  48 закладів  ОЗ ІІ рівня – це 100 %. Комп’ютеризація закладу (встановлення комп’ютерів, закупівля МІС, швидкісний Інтернет) –  забезпечені комп’ютерами та МІС в області  19 ЗОЗ ІІ рівня; в процесі закупівлі – 8, відсутні МІС та комп’ютери – 5).

Також посадовець акцентувала увагу на тому, що держава буде фінансувати не всі види послуг, а лише ті, що затверджені в гарантованому пакеті послуг. Серед гарантованого пакету виділено пріоритетні послуги, на які буде витрачатись 40 % коштів, що виділені на фінансування вторинного рівня.

  • Пологи ( не менше 250 на рік у медзакладі)
  • Неонатальна допомога
  • Інфаркт міокарда
  • Гостре порушення мозкового кровообігу.

Але ці 40 % будуть виплачені тільки тим закладам, які надають допомогу на рівні сучасних протоколів, а для цього потрібно відповідне сучасне обладнання та підготовлені спеціалісти.

Тому чи не найголовнішим завданням вторинного рівня на 2019 рік Людмила Грабович назвала забезпечення 100 % рівня комп’ютеризації закладів вторинного рівня, підключення їх до системи Е – HEALTH, подальше планування в місцевих бюджетах коштів на обслуговування МІС та закупівлю додаткових модулів для впровадження електронних інструментів (ведення електронної картки пацієнта, електронного направлення та ін.)

За інформацією: www.vin.gov.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *