OPERAFEST TULCHYN – 2019: туристичні виміри зростання Тульчинської ОТГ

Новини Вінниці

На території Тульчинської міської ОТГ Вінниччини вже третій рік поспіль проходить унікальний     культурно-туристичний захід – OPERAFEST TULCHYN.

За сприяння Програми «U-LEAD  з Європою» та Вінницького ЦРМС,  у Тульчинській громаді  відбулась консультативна сесія з питань інформаційного  супроводу  розвиткових проектів із представниками структурних підрозділів міської ради. Під час зустрічі співорганізатори  фестивалю поділились очікуваннями від розвитку  цього непересічного  туристичного проекту.

Тульчинська ОТГ – молода громада, що  відзначається прагненням до позитивних перетворень та орієнтується на європейський досвід,  має затверджену стратегію розвитку та план економічного зростання, який було розроблено за підтримки Ініціативи Європейської комісії «Мери за економічне зростання» та підтримано експертами Світового Банку.

  • Ми намагаємося формувати в усіх членів територіальної громади відчуття приналежності до єдиної спільноти, яка поділяє відповідальність за розвиток території та дбає про захищеність і рівні можливості для всіх мешканців. Базовими видами економічної діяльності  для економіки  Тульчинської ОТГ  є АПК та торгівля, різноманітні послуги і громадське харчування, зосереджені на МСП. Ряд місцевої продукції є нашими своєрідними візитівками. У нас є певний досвід співпраці із бізнесом і можна впевнено сказати, що це корисна співпраця для відбудови громади.  Але серед потенційних можливостей Тульчинської ОТГ –  розвиток туристичної індустрії завдяки великій кількості пам’яток культури, що зосереджені на території громади. Міжнародний оперний фестиваль,який  проводиться за сприяння Міністерства культури України, Вінницької ОДА та меценатів і спонсорів є  культурно-туристичним заходом і наша першочергова  мета – це відродження унікальної памятки архітектури – палацу Потоцьких у м. Тульчин. Багато років депутати, влада обіцяли відновлення будівлі, яка занепадала, і  тільки за час існування Тульчинської ОТГ розпочалось реальне відродження пам’ятки. Поштовх для відродження дав  OPERAFEST TULCHYN. Є підтримка влади всіх рівнів, бізнесу і я впевнений, що після  цьогорічного фестивалю зворотнього шляху не  буде,  палац буде збережено. Розпочалася реставрація, змінився благоустрій території завдяки коштам ДФРР. Головне  почати, адже  справа, яка почата – зроблена. Якщо палац буде  функціонувати як заклад культури, архітектури, історії, мистецтва, то і Тульчин буде підніматися, каже Валерій Весняний, голова Тульчинської міської ОТГ.

Організатори  фестивалю опери під відкритим небом, а серед них  -центральна, регіональна та місцева влада,  спонсори, меценати та бізнес, цьогоріч значно розширили програму для гостей громади. III міжнародний оперний open air фестиваль OPERAFEST TULCHYN проходитиме  4-9 червня у палаці Потоцьких м. Тульчин і розпочнеться дитячою програмою KIDS OPERAFEST. Вперше планується  участь Польської Королівської опери, найбільша кількість артистів – близько 700 , також збудовані унікальні фото і відпочинкові зони, в тому числі і  кемпінгові містечка для дітей і дорослих. До фесту активно долучився місцевий бізнес, художники аматори та виробники сувенірної продукції ОТГ. В цілому, організатори очікують понад 50 тисяч гостей фестивалю.

  • Фестиваль має на меті, перш за все, відродити пам’ятку архітектури і нам вдалося привернути увагу до проблеми. У 2016 році фінансування  культурного об’єкту склало  270 тис грн, а вже у 2017 році було виділено на ремонт фасадів будівлі  палацу – 2, 8 млн, у 2018 – 2 млн грн, на проведення реставраційних робіт будуть виділятися додаткові кошти і  у 2019 році. Тульчинська ОТГ є співорганізатором фестивалю спільно із Благодійним фондом сприяння розвитку талантів Поділля. За планом економічного розвитку Тульчинської ОТГ ми  взяли за  мету розвиток фестивального туризму, створення єдиного культурного простору під відкритим небом у м. Тульчин, формування нових туристичних маршрутів: пішохідних, велосипедних, а також  розвиток «зеленого» туризму, відновлення парків та туристичної інфраструктури. Громада перебачила більше 7 млн грн на фінансування заходів з розвитку туристичної інфрастуруктури і вже проведено  кілька зустрічей із туроператорами та видавництвами, створено пішохідні маршрути, відкрито  гостел у с. Ганнопіль та продовжується  реалізація поточних проектів у галузі туризму. Цьогоріч  ми залучаємо більше  місцевого бізнесу до проведення  OPERAFEST TULCHYN  –  5  місцевих закладів харчування стануть надавачами послуг для гостей фестивалю і , звичайно, це визначна подія для всіх  мешканців громади, -зазначила Наталія Гнатенко,  начальник відділу економіки, стратегічного планування та інвестиційного розвитку виконкому Тульчинської міської ради.

Представники громади високо оцінюють значення фестивалю, і з точки зору набуття досвіду та розвитку потенціалу місцевого бізнесу. За словами Наталії Гнатенко, в ході підготовки заходу, було проведено кілька зустрічей організаторів із місцевими підприємцями, під час яких аналізувалися можливості співпраці та ведення бізнесу з огляду на туристичний потенціал громади.

  • Для нас  важливий досвід організації таких масштабних проектів. От кемпінгове містечко  облаштовує відомий у Вінниці туристичний клуб, але завдяки співпраці ми також,  відтепер,  розуміємось на сучасних вимогах до ведення такого бізнесу. Крім того, ми  маємо можливість проводити промоакції наших підприємств та приватних виробників  сфери послуг завдяки рекламі та численним майданчиками фестивалю, – зауважила Наталія Гнатенко.

Тож Тульчинська громада гостинно відкрила двері фестивалю першим відвідувачам – це діти, що  стануть учасниками свята дитячої опери  разом із артистами  Disney та побувають у казковому кемпінгу  «Цвіркунчик». А відкрили гала-концерт першого дня  OPERAFEST TULCHYN в рамках KIDS OPERAFEST  маленькі  артисти  художніх колективів закладів культури і освіти Тульчинської ОТГ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *