У Вінниці вперше відзначили письменників-фантастів премією Ігоря Федорова

Новини Вінниці

На вечорі пам’яті відомого фантаста Ігоря Федорова відбулося вручення літературної премії для письменників, яку зініціювала мати письменника Неллі Федорова на честь пошанування пам’яті свого сина. Її ідею підтримала Вінницька обласна організація Національної спілки письменників задля заохочення авторів до написання якісних фантастичних творів і стимулювання їхньої творчості. Першими символічні відзнаки та грошові премії отримали Сергій Панасюк за твір «Київські хмарочоси» (1 місце), Тетяна Островська – за «Нове життя Урсули» (2 місце), Сергій Рибницький – за «Парадокс Самсоненка» та Annet Morin – за «Дівчина з мережі» (3 місце). Заохочувальні премії вибороли Віталій Геник та Леся Родіна-Кесарчук.

  • Неллі Миколаївна Федорова заснувала цю премію в знак пам’яті про свого сина з власних коштів. Спочатку це мало бути дві відзнаки (1 і 2 місце), але потім пані Неля вирішила додати ще третє місце та дві заохочувальні премії для молодих авторів, – розповідає голова Вінницької обласної організації Національної спілки письменників Вадим Вітковський. – Коли започатковували конкурс, то не думали, що отримаємо так багато творів. Але завдяки молодому письменнику, учаснику АТО Владу Сорду інформація поширилася в мережі, і ми отримали листи майже зі всіх куточків України. У конкурсі взяли участь всього 67 учасників. Спочатку він задумувався як конкурс для авторів-початківців, яких треба підтримати. Але надійшли твори від відомих письменників, лауреатів багатьох престижних конкурсів. Тому боротьба була солідною.

На конкурс приймалися раніше ніде не опубліковані науково-популярні фантастичні твори короткого жанру. Вік учасників не обмежували. Переможці отримали за перше місце 5 тисяч гривень, друге – 3 тисячі гривень, дві третіх – по 1 тисячі гривень та дві заохочувальні – подарунки від партнера конкурсу.

Довідка: Ігор Федоров – український письменник-фантаст, сценарист. Народився і майже все своє життя прожив у Вінниці. Після закінчення середньої школи № 22 вступив до Вінницького політехнічного інституту на факультет автоматики та обчислювальної техніки.

Спершу публікувався у місцевій пресі, а з 1988-го – вийшов на загальнореспубліканський рівень. В 1989 році світ побачила його перша збірка фантастичних оповідань «Відкриття». Разом з іншими письменниками заснував вінницький клуб любителів фантастики (вінницький КЛФ «Лабораторія»). Ігор Федоров провів кілька всесоюзних зльотів любителів фантастики «Віннікон», сам брав участь у багатьох конвентах наукової фантастики України і Росії. Є автором збірки дитячих казок «Казки дивного лісу» (1996) і книги віршів «Кощуна» (1999). Переклав на російську мову роман американської письменниці Джейн Йолен (Jane Yolen) «Карти смутку» (Cards of Grief, 1984). Автор широковідомих статей про «Вервольф».

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця, фото надано автором

Джерело: День

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *