«Хто замовив Каю Гандзюк?»: вінничани долучились до всеукраїнської акції

Новини Вінниці

Вінниця приєдналася до 40 українських міст, де сьогодні, 18 травня, відбулася акція «Хто замовив Катю Гандзюк?». Не дивлячись на святкування Дня Європи, яке охопило місто, зо три десятки активістів таки прийшли на площу Гагаріна, де й відбувся захід. Більшість серед  його учасників – представники «Національного корпусу» та «Нацдружин».

Активісти поділилися із кореспондентом Вінниця.ОК сподіваннями на ефективне розслідування вбивства херсонської активістки.

  • Ми сподіваємось, що усіх причетних до вбивства и Катерини Гандзюк покарають, тому і привертаємо увагу до цієї гучної справи. Можна добитися результату, якщо діяти. Головне не мовчати про проблеми, а говорити про них. Не треба бути байдужими. Подібне може трапитись з кожним, хто веде активне громадське життя – сказала представниця «Нацкорпусу» Зоряна

Привертаючи увагу перехожих, «нацкорпусівці» зачитали Маніфест, у якому закликали владу посприяти розкриттю сотень злочинів проти представників громадськості.

  • Сьогодні вся Україна питає: «Хто замовив Катю Гандзюк?» та влаштував українським активістам терор? Українське суспільство має знати, що його світла частина від Києва до Одеси, від Маріуполя до Ужгорода живе у страху. Вороги активістів, вбивці та нападники на волі і продовжують скоювати злочини проти нас. Сорок українських міст об’єднали свої зусилля для того, щоб були розслідувані щонайменше три сотні розбійних нападів на громадських діячів, що сталися з часів Революції. За п’ять років жоден злочин не розкрито, винних не покарано. Розслідування саботуються та закриваються. Так не може тривати далі. – йшлося у документі

Звернулися вінничани і особисто до новообораного Президента Володимира Зеленського:

  • Балотуючись, Володимир Зеленський вимагав від Петра Порошенка покарати вбивця Катерини Гандзюк, тепер ця політична відповідальність у руках новообраного Президента. Його команда має всі інструменти, аби знести всю стару «політичну кришу» тих, хто нападає, вбиває, саботує та «не має повноважень.

Загалом, активісти висловили 4 основні вимоги до влади: не замовчувати статистику замовних нападів на громадських діячів;  швидко та жорстко реагувати на кожен подібний випадок; звільнити з посад усіх відповідальних за провал розслідувань нападів на активістів; показово та справедливо притягти до відповідальності все коло замовників; виконавців та саботажників розслідування вбивства Катерини Гандзюк.

Щоб нагадати про гучне вбивство херсонської активістки якомога більшій кількості людей, учасники акції повісили банер «Вінниччина запитує хто замовив Катю Гандзюк?» на металевій огорожі над проїжджою частиною. На цьому акцію було завершено.

Нагадаємо, громадську діячку, радницю міського голови Херсона Катерину Гандзюк облили концентрованою сірчаною кислотою 31 липня 2018 року. Жінка отримала 40% опіків шкіри, сильні ураження очей та перенесла 11 операцій. Так і не оговтавшись від отриманих травм, Катерина померла у Київській лікарні 4 листопада. В організації та замовленні нападу на Гандзюк підозрюється голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер.

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *