Знавцям історії Вінниці роздаватимуть «конституцію» міста 1790 року

Новини Вінниці

Завтра у Вінниці на масштабному святкування Дня Європи усі охочі городяни матимуть можливість потримати в руках і безкоштовно отримати адаптований та перекладений з польської мови документ «Ординація Вінниці 1760 року». Це фактично конституція доброго порядку міста, що юридично врегульовувала провідні сфери міського життя. Роздаватимуть книги тим вінничанам, які добре знають історію свого міста. Знання перевірятиме писар стилізованої локації «Ординація Вінниці», яка діятиме на Майдані Незалежності з 14.00.

Як повідомили упорядники книги під час презентації, що відбулося на напередодні Дня Європи, оригінал цього документу наразі знаходиться у книгосховищах Польщі. Знайшов його там директор Державного архіву Вінницької області Юрій Легун. Зусиллями Центру історії Вінниці і безпосередньої участі міського голови Вінниці Сергія Моргунова вдалося отримати документ, зробити його копію. Перекладав його українською мовою вінницький дослідник Валерій Франчук.

Установчий документ побачив світ, коли Річ Посполита йшла до свого занепаду. Король за будь-яку ціну намагався втримати владу і тому йшов на певні поступки і органи місцевого самоврядування отримали ширші повноваження, а місто жило за чіткою організацією, – розповідає Валерій. – Такі документи мала не лише Вінниця, але й Львів, Краків та інші міста Речі Посполитої. Очевидно, що будувалися вони за певною структурою, але кожне місто могло вносити свої статті до статут. Так, в «Ординації Вінниці» ми бачимо, що окремим пунктом винесена протипожежна безпека. Це через те, що у 70–80-х роках XVIII місто двічі потерпало від пожежі.

Валерій Франчук зізнається, що працювати з установчим документом було важко, оскільки текст написаний в характерному для тієї епохи стилі, коли речення могло займати півсторінки і більше. Тому при перекладі він намагався адаптувати певні фрагменти для легшого сприйняття, адже якщо перекладати дослівно, то не всім буде зрозуміло про що йде мова. Слова-терміни, як наприклад інстигатор (прокурор по-сучасному), мають пояснення у зносках.

Загальний тираж книги «Ординація Вінниці 1790 року» складає півтисячі примірників. Видання складається із 36 сторінок і містить 26 статей доброго порядку. Окремі з них, як наприклад «Про тверезість», чи «Про різників» викликають подив. Але в цілому установчий документ демонструє головні засади, за якими жило місто понад два століття тому.

За матеріалами: Олеся Шуткевич, видання «День»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *