У Вінниці встановлюють символ набуття містом Магдебурзького права

Новини Вінниці

В історичному центрі Вінниці – у сквері на вулиці Оводова –  тривають завершальні роботи з облаштування унікального для міста  пам’ятника.   Монумент символізуватиме набуття Вінницею Магдебурзького права, 380-річчя якого відзначали торік. Гранітну колону, увінчану кулею, виготовили на початку ХХ ст. у Гнівані майстри відомого тоді на всю Європу підприємства Франца Ярошинського. На жаль, даних, якій саме події мали присвятити пам’ятник, не збереглося. 

У 1921 році більшовицька влада встановила колону на місці сучасної Європейської площі на честь вшанування «борців за владу Рад». А у 1974 р. під час створення Меморіалу Слави її перевезли до села Павлівки Калинівського району. Цей пам’ятник відшукали у 2017 році. Завдяки зусиллям Центру історії Вінниці та активістів Вінницького історичного товариства він повернувся до міста через 45 років.

  • Колону реставрували, а у сквері, де її встановлять, провели роботи з благоустрою. Робітники поклали плитку, встановили вуличні ліхтарі, лавки, урни. Наразі вже встановлена гранітна основа, на якій буде колона, – каже заступник директор департаменту комунального господарства та благоустрою міської ради Юрій Семенюк.

За інформацією: www.vmr.gov.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *