Біля сусідньої з Сонцем зірки знайшли ще одну планету

Новини Світу

Астрономи повідомили про можливе виявлення другої планети біля Проксими Центавра – холодної “надземлі”. Найближча до Сонця зірка – Проксима Центавра знаходиться в 4,2 світлових роках від нас, пише Naked Science.

Невеликий червоний карлик входить у потрійну систему і губиться на тлі більш великих і яскравих сусідок, так що відкритий він був лише близько сотні років тому. А в 2016-му біля Проксими Центавра була виявлена планета, що відразу прикувала загальну увагу. Вона виявилася порівнянною з Землею і за розмірами, і по відстані до зірки, що робить її потенційно населеної.

Вже незабаром з’явилися ідеї відправки до системи перших міжзоряних місій; проект Breakthrough Starshot підтримують досить відомі вчені, інженери й підприємці. Однак “Проксима Центавра b” виявилася не самотньою біля своєї зірки.

На форумі Breakthrough Discuss, що відбувся в Берклі, було оголошено про можливе існування в системі ще однієї екзопланети. Поки мова йде лише про кандидата на відкриття, і ці перші спостереження вимагають підтвердження, підкреслив астрофізик з Туринської обсерваторії Маріо Дамассо (Mario Damasso).

За попередніми даними, “Проксима c” відноситься до того ж класу сверхземель, що і “Проксима b”, маса планети приблизно в шість разів перевищує масу Землі. Однак ні про яку населеність в цьому випадку мови йти не може: “Проксима c” знаходиться занадто далеко від зірки, у півтора рази далі, ніж ми від Сонця. Здійснюючи повний оберт по орбіті за 1936 наших доби, вона залишається дуже холодною, щоб на її поверхні могла існувати рідка вода.

Помітити сліди другої планети вдалося при уважному аналізі безлічі спостережень за “Проксимою b”, які проводилися за допомогою спектрографа HARPS, що працює в обсерваторії Ла-Сілья. За словами астрономів, стаття з результатами цієї роботи вже прийнята до публікації в один із рецензованих журналів.

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *