У Вінниці відкрилася виставка про антипольську операцію НКВС

Новини Вінниці

У холі Вінницької міської ради 11 квітня відкрилася виставка «Наказ №00485. Антипольська операція НКВС в радянській Україні 1937-1938 рр.». Виставка створена польським Інститутом Національної Пам’яті у співпраці з Державними обласними архівами у Вінниці, Хмельницькому та Одесі і працюватиме до 19 квітня.

Експозиція присвячена репресивній акції проти польського населення УРСР у тридцяті роки. Її відкриття відвідали присутні міський голова Сергій Моргунов, голова польського Інституту Національної пам’яті Ярослав Шарек, Генеральний консул Республіки Польща Дамян Цярціньський.

Як зазначив пан Шарек, жертвами антипольської операції НКВС в Україні стали щонайменше 100 тисяч людей.

  • Ми нещодавно знову пройшли шлях, який пройшли Семен Петлюра та Йозейф Пілсудський 100 років тому. Договір, який вони підписали 100 років тому, сьогодні для нас є інспірація. Юзеф Пілсудський казав, що немає вільної Польщі без вільної України. Але тоді вдалося затримати більшовиків тільки перед Варшавою, а не перед Києвом. Україна та український народ став жертвою комуністичного режиму. Про це свідчать багато могил, частину яких до сьогодні ще не знайшли. Для поляків, які тут проживали і хотіли свідчити про те, що вони поляки –  це означало смерть. З документів знаємо, що жертвами антипольської операції НКВД стало більше 100 тисяч поляків. Але насправді їх було набагато більше. Потім певний період про ці жертви не пам’ятали. Але пам’ятати потрібно, і для цього ми й організували виставку. Ми плануємо й надалі розповсюджувати знання про цю історію на Заході Європи, – сказав він

Крім того сьогодні, 12 квітня, відбулось покладання квітів до пам’ятника Головному Отаману Симону Петлюрі Вінниці (вул. С. Петлюри,15) та до пам’ятної дошки Маршалу Юзефу Пілсудському (вул. Соборна, 69).

За матеріалами: http://www.vmr.gov.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *