ЄС погодився відкласти Brexit до 31 жовтня

Новини Світу

Лідери ЄС на позачерговому саміті 10 квітня погодилися надати Британії “гнучке” відтермінування її виходу з блоку до 31 жовтня 2019 року.

Про це йдеться у заяві президента Європейської ради Дональда Туска за підсумками саміту.

  • Європейська рада вирішила надати Сполученому Королівству гнучке продовження періоду дії статті 50 (Договору про ЄС) до 31 жовтня. Це означає додаткові 6 місяців для Великої Британії – йдеться у заяві.

Як наголосили лідери ЄС, протягом цього періоду все залежатиме від дій Лондона.

  • Вони все ще можуть ратифікувати угоду про Brexit, в цьому випадку рішення про відтермінування припинить дію. Вони також можуть переглянути всю стратегію Brexit. Це може призвести до змін у політичній декларації, але не в самій угоді – йдеться у документі.

Також лідери ЄС нагадали, що для Британії все ще відкрита можливість відкликання статті 50 і відмова від виходу з ЄС.

  • Це відтермінування настільки ж гнучке, як я очікував, і трохи коротше, ніж я очікував, але його все ще достатньо, щоб знайти найкраще рішення. Будь ласка, не витрачайте цей час – наголосив Туск.

Нагадаємо, перед самітом прем’єрка Британії Тереза Мей була налаштована просити про перенос дати виходу країни з ЄС на 30 червня з можливістю більш раннього виходу, якщо парламент ухвалить угоду про Brexit раніше.

В той же час президент Європейської ради Дональд Туск офіційно запропонував країнам ЄС затвердити “гнучкий” варіант продовження терміну Brexit.

Без рішення про відтермінування Британія мала залишити ЄС 12 квітня о 22.00 (за Брюсселем).

Джерело: Європейська правда

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *