Україна програла суперечку у СОТ щодо транзитних обмежень через територію РФ

Новини України

Світова організація торгівлі (СОТ) не визнала порушенням транзитні обмеження для України через територію Російської Федерації. Про це повідомила радник міністра економічного розвитку і торгівлі України Роксолана Підласа.

За її словами, сьогодні СОТ розповсюдила рішення Групи експертів щодо справи DS 512, в якій Україна виступає проти Російської Федерації. Україна стверджує, що РФ неправомірно обмежила транзитний рух з території України через територію РФ в треті країни та порушила базові принципи багатосторонньої торговельної системи.

  • Група експертів СОТ визначила, що Російська Федерація може аргументувати застосування обмежень транзитного руху статтею 21 Генеральної угоди з тарифів і торгівлі (ГАТТ) 1994 року (“Винятки з міркувань безпеки”), оскільки дійсно існує “надзвичайна ситуація в міжнародних відносинах” між Україною та Російською Федерацією у значенні цієї статті, – додала Підласа.

Радник міністра додала, що група експертів не надала ніяких рекомендацій щодо приведення заходів у відповідність до положень ГАТТ 1994.

Нагадаємо, з 1 січня 2016 року РФ ввела обмеження транзитного руху автомобільними та залізничними шляхами з території України через територію РФ до Республіки Казахстан, а з 1 липня 2016 року і до Киргизстану.

Джерело: УНН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *