Кінофестиваль Docudays UA-2019 оголосив переможців

Новини України

Як повідомляє прес-служба фестивалю, святкова церемонія відбулася 28 березня в IZONE, а всі фільми, що перемогли, можна побачити 29 та 30 березня на глядацьких днях Docudays UA.

  • Традиційно фільми на Docudays UA змагались в конкурсах DOCU/СВІТ, DOCU/КОРОТКО та DOCU/УКРАЇНА. Цього року фестиваль започаткував нагороду RIGHTS NOW!, на яку було номіновано десять фільмів з усіх програм Docudays UA. Кожну конкурсну програму оцінював окремий склад журі, до якого входили зарубіжні та українські експерт(к)и, документаліст(к)и, правозахисники й правозахисниці. Свого переможця обрали й студентське журі, глядачі та глядачки. Окрему стрічку організатори фестивалю відзначили премією імені Андрія Матросова. Спеціальну нагороду вручив партнер Docudays UA Current Time TV, а найкращий проект Ukrainian Doc Preview відзначив голова індустрійної платформи Міжнародного кінофестивалю документального кіно Beldocs, – ідеться в повідомленні.

Як зазначається, головний приз конкурсу DOCU/СВІТ отримав фільм “Голоси моря” британської режисерки Кім Гопкінс – на думку журі, “за потужних, зворушливих і теплих персонажів, за любов, яка перемагає все, за чутливу камеру, яка створює гармонію героїв у середовищі”. Спеціальну відзнаку конкурсу DOCU/СВІТ отримала стрічка режисерок Зосі Родкєвіч та Євгєнії Останіної “Біла мама”. Фільм “Біла мама” також став фаворитом у глядачів.

“Історія зимового саду” режисера Семена Мозгового отримала головну нагороду в конкурсі DOCU/УКРАЇНА.

Стрічка “Народження дружби” режисера Ацуші Куваями перемогла у DOCU/КОРОТКО. Спеціальну відзнаку конкурсу отримав фільм “Понад Стіксом” української режисерки Марії Стоянової.

У номінації RIGHTS NOW! правозахисне журі визначило головним переможцем фільм “Чистильники” від режисерів Ганса Блока та Моріца Різевікалю. Спеціальні відзнаки RIGHTS NOW! отримали фільми “Запис ще триває” Гіята Аюба та Саїда Аль Батала і “Коли ягнята стають левами” Джона Касбе.

Студентське журі свою головну нагороду віддало фільму “Заповідник Асканія” Андрія Литвиненка.

Премією Андрія Матросова організатори фестивалю нагородили польського режисера Марчіна Саутера, автора фільму “Я виросла, поки ви спали”.

Окрім цього, фільм “Перед тим, як батько повернеться” грузинської режисерки Марі Гулбіані отримав спеціальну нагороду від медіа-партнера фестивалю Current Time TV – $3000.

Із семи проектів, представлених на Ukrainian Doc Preview, голова індустрійної платформи Міжнародного кінофестивалю документального кіно Beldocs відзначив фільм “Рози. Фільм-кабаре” режисерки Ірини Стеценко.

Фото: docudays.ua

Джерело: Укрінформ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *