Вчені знайшли ген регенерації у плоских черв’яків

Новини Світу

Деякі представники тваринного світу володіють дивовижною здатністю до регенерації – приміром, розрубаний навпіл дощовий черв’як досить легко повертається до колишньої форми без втрати життєздатності. 

Вчені вже давно намагаються знайти відповідь на питання про те, яка саме частина геному цих живих істот дозволяє здійснювати таку швидку та ефективну регенерацію, передає Бі-бі-сі.

Група вчених Гарвардського університету представила нове дослідження, присвячене реконструкції повного генома плоского черв’яка. Біологи зосередилися на вивченні так званих ДНК-перемикачів, за допомогою яких окремі гени і генні зв’язки змінюються, щоб активувати інші, пов’язані з ними гени. Раніше ці ділянки геному вважалися “сміттєвими”, оскільки ніхто не розумів їхньої ролі.

Вчені з Гарварду виявили особливий ділянка ДНК, що регулює активацію контрольного гена EGR.

При активації EGR запускає роботу відновлювальних генів, які – в прямому сенсі слова – розкриваються, оскільки до цього вони були щільно стиснуті і неактивні. Таким чином відбувається швидкий та ефективний процес регенерації черв’яка, навіть коли він був повністю розділений навпіл.

У найближчому майбутньому дослідження продовжаться. Вчені сподіваються, що розуміння механізму регенерації у плоских черв’яків допоможе розібратися в подібних процесах у людини, а згодом розробити методику лікування серйозних спинномозкових травм. 

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *