Мітинг під Вінницькою облрадою: всі хочуть бути «чесними», але кожний – для себе

Новини Вінниці

Сьогодні, 5 березня, біля Вінницької обласної ради перед початком чергової сесії відбувся мітинг «демократичної опозиції». Близько п’ятдесяти прихильників Юлії Тимошенко та «просвітницького авторитариста» Анатолія Гриценка зібралися під стінами адмінбудівлі, щоб підтримати опозиційних депутатів облради в їх бажанні включити на розгляд сесії питання про протидію фальсифікації виборів в регіоні та про імпічмент Президента Петра Порошенка через корупційний скандал в оборонному комплексі. На акцію приїхали соратник Анатолія Гриценка Єгор Фірсов та депутат Верховної Ради від «Батьківщини» Олексій Рябчин.

На думку представників місцевих осередків «Батьківщини», «УКРОПу», «Самопомочі», «Громадянської позиції» та «Народного контролю» (останні дві партії не представленні в облраді) обласна рада має попросити правоохоронців не допускати порушень виборчого законодавства та звернутися до Верховної Ради із вимогою розпочати процедуру усунення з посади чинного президента.

Опозиціонери впевнені – влада навмисно розпорошує «демократичних кандидатів» і готується до фальсифікацій та підкупів. Втім, окрім припущень,  доказів цьому не навели.

  • Вчора у Вінниці представники «Батьківщини», «Самопомочі», «Народного контролю» підписали угоду про протидію фальсифікації голосування, щоб провести на вотчині Порошенка чесні вибори. Ми розуміємо, що сьогодні влада зробила так, щоб розпорошити наші голоси. Сорок чотири кандидати, всі ми прекрасно розуміємо, навіщо їх стільки. Принаймні на Вінниччині демократичні сили об’єдналися, щоб відстоювати кожен голос громадян! Хто б міг подумати, що п’ять сил об’єднатися! Підкупу – ні! – заявив «гриценківець» Сергій Гайструк

Гасло, з яким важко не погодитись громадянину з будь-якими політичними поглядами, одразу ж підхопили мітингарі. Проте, соратники «Громадянської позиції» ентузіазму пана Гайструка щодо перспектив протипрезидентської «коаліції» не розділили.

  • Я радий, що ми обєднались проти фальсифікації виборів та корупції в армії. Але у кожного з нас є свій кандидат чи кандидатка, кожен буде відстоювати свої ідеали та інтереси, ми конкуренти, –  сказав нардеп від «Батьківщини» Олексій Рябчин

Учасники мітингу, здебільшого люди пенсійного віку, тримали транспаранти критикою на адресу влади. Поруч стояли юнаки, які мовчки собі тримали прапори із гаслами «чесних – більше». Коли ж після мітингу ваш автор підійшов до них за коментарями, прапороносці сором’язливо мовчали.

  • Давай скажеш ти – запропонували «чесні» хлопцю, що під час акції стояв поряд із ними

Юнак, студент-історик Владислав, погодився спілкуватись, і, на диво, одразу ж відхрестився і від компанії, і від «Громадянської позиції», і від Гриценка: 

  • Насправді я не підтримую Анатолія Гриценка, тому що вважаю, що людина, яка була міністром оборони в часи найбільшого в історії України розкрадання армії, яка брала у цьому розкраданні участь, не може бути президентом. Я прийшов подивитись на те, як збираються демократи. Тут я побачив людей, які зазвичай і збираються на акціях протесту в нашому місті. Хлопців, які тримали прапори, я, насправді, не знаю, просто увійшов з ними у полеміку, – заявив він.

Публікувати свої портретні фото Владислав не дозволив, однак на спільній світлині із «чесними», видно, як хлопець люб’язно посміхається разом із ними. Така поведінка скоріш характеризує спілкування добрих знайомих, аніж дискусію політичних опонентів:

Трохи постоявши, мітингарі розійшлись.       А згодом у сесійні залі облради про імпічмент президента  знову говорив Олексій Рябчин. А депутати  фракції БПП «Солідарність» , у свою чергу, виступили із зверненням про необхідність перевірки законності шляхів надходження коштів до фонду партії ВО «Батьківщина» та фактів про фейкових «благодійників» з Вінниччини. Про це – далі…                                                                    

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *