У Вінницькому медуніверситеті вакцинують усіх студентів після смерті другокурсника від кору (відео)

Відео Новини Вінниці

У Вінниці 18-річний студент-медик помер від пневмонії, яка розвинулася як ускладнення від кору. Хлопець  перебував у реанімації на штучній вентиляції легенів, але врятувати його не вдалося.

Сльози та розпач рідних і друзів – у медуніверситеті прощаються із 18-річним Сергієм Бутенком.

  • Він міг би стати лікарем і спасати сам життя, але, на жаль, в юному віці ми втратили, можливо, хірурга чи того самого інфекціоніста, який би боровся за життя тих, хто важко переносить такі хвороби, – каже студентка 2-го курсу медуніверситету Тетяна Трофимчук.

Одногрупниця розповідає, що Сергій потрапив до лікарні ще 4 січня з гарячкою.

  • Він казав, що погано себе почуває. Температура, в жар кидає, ми ще йому казали: стережись, бо кір, – каже Ангеліна Ротар.

Медики діагностували у хлопця мононуклеоз, а через тиждень після виписки його знову шпиталізували вже з кором. Родичі впевнені, що кір юнак підхопив саме в інфекційному відділенні лікарні.

  • Він захворів на мононуклеоз, він лежав у відділені з кором, там він і заразився на кір, – каже сестра Вікторія Кішка.

Як це сталося, коли хлопець мав усі щеплення, лікарям невтямки.

  • За тими даними, що ми маємо, його вакцинували двічі – в рік і шість років, – каже сімейний лікар Валерій Лисогора.

В інфекційному відділенні, де лікувався хлопець, припускають, що дані про вакцинацію були неправдиві.

  • Ми зробили аналіз нема імунітету до кору, він негативний. Він не був вакцинований, вакцинація була просто записана, – каже головний інфекціоніст Вінниччини Лариса Мороз.

Щоправда, фахівці не приховують – навіть у вакцинованих може не бути антитіл до хвороби, але таких людей дуже мало – від 2% до 5%.

  • При рутинних щоденних, щорічних високих рівнях охоплення ці 2-5 відсотків мають бути захищені за рахунок тих, хто відповів на вакцинацію. У цьому випадку якраз відсутність колективного імунітету в Україні, який був зруйнований попередніми роками, і дозволила юнаку захворіти на кір, незважаючи на два щеплення, і мати тяжкий перебіг і призвести до смерті, – пояснює доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб Національної медичної академії післядипломної освіти Федір Лапій.

Тим часом у навчальному закладі Сергія Бутенка кір уже підтверджено у 60 студентів.

  • В залежності від ступеня важкості хвороби, вони знаходяться або в стаціонарі, або лікуються самостійно, – каже професор Вінницького медичного університету Вікторія Родінкова.

У виші скасували лекції та оголосили обов’язкову вакцинацію.

  • Нам сказали, що не допускають до занять, якщо не зроблене щеплення в рік і шість, треба принести в медпункт довідку, – розповіла студентка Ангеліна Ротар.

Чотири тисячі студентів довідки принесли, інші вишикувались в чергу на щеплення.

  • Вакцинація ця була запланована, і я, не дивлячись на випадок, мала так і так зробити цю вакцину, – каже студентка 3-го курсу Владислава Оголенко.

У Сергія Бутенка залишився брат-близнюк та сестра, яка теж навчається у цьому ж виші на педіатра. Родина лікарів не винуватить.

  • Вони робили все, що могли. Це таке діло. Ми винуватимо себе, десь, видно, не догледіли. Він такий скритий хлопчина був, може, не казав, що болить, – пояснює дідусь Сергій Бутенко.

Джерело: Главком

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *