Північний магнітний полюс планети швидко зміщується у напрямку Сибіру – вчені

Новини Світу

Північний магнітний полюс Землі в останні десятиліття рухається так швидко, що минулі оцінки вже недостатньо точні для надійної навігації.  Про це заявляють вчені, передає радіо Свобода. 

Географічний північний полюс Землі фіксований, але магнітний північний полюс планети – північ, на яку вказують компаси – рухається зі швидкістю близько 55 км на рік і зараз переміщується з півночі Канади у бік Сибіру.

Чергове повідомлення про зміщення магнітного полюса мали оприлюднити наприкінці цього року, але швидка зміна змусила вчених зробити це 4 лютого для того, щоб зберегти коректну роботу навігаційних служб.

За 189 років з моменту його першого вимірювання в канадській Арктиці північний магнітний полюс перемістився приблизно на 2300 км у напрямку Сибіру, а його швидкість зросла з приблизно 15 км на рік до 55 км на рік з 2000 року.

Причиною цього, за словами геофізика Університету Меріленда Даніеля Латропа, є турбулентність у рідкому зовнішньому ядрі Землі.

  • Це зміни, схожі на погоду, – сказав Латроп.
  • Ми просто можемо назвати це магнітною погодою.

Національне управління океанічних і атмосферних досліджень США зазвичай оновлює дані щодо розташування північного магнітного полюса кожні п’ять років у грудні.

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *