Інструменти стратегічного планування розвитку медицини вивчають ОТГ Вінниччини

Новини Вінниці

Тренінг  із питань стратегічного планування розвитку надавачів первинної медичної допомоги  організував Вінницький Центр розвитку місцевого самоврядування для представників  медичної галузі  ОТГ Вінниччини. Захід проходив за сприяння Програми «ULEAD з Європою» та Мінрегіону.

В програмі  дводенного тренінгу для ознайомлення запропоновані  питання  програмно-цільового бюджетування, визначення стратегічних пріоритетів та SWOT – аналізу, а також презентація інструментів стратегічного планування. Спікерами заходу виступили  Наталія Гусак, регіональний  координатор з підтримки медичної реформи в Івано-Франківській та Чернівецькій областях; Віталій Швець,  радник з муніципальних послуг вінницького ЦРМС; Таміла Лепьошкіна, регіональний координатор з підтримки медичної реформи у Київській та Вінницькій областях.

Заклади медицини  в ОТГ стали автономними,  з огляду на реформу галузі  ЦПМСД самі повинні планувати господарську діяльність. А  стратегія – це основа розвитку громад в цілому, то ж на локальному рівні, кожний заклад, підприємство, установа  мають  розуміти, як обирати пріоритети, ставити цілі та формувати стратегії розвитку. Відтак – ми зібрали зацікавлених представників громад, щоб розповісти про комплексний підхід  до функціонування Центрів  первинної медико-санітарної допомоги в ОТГ, – пояснив Віталій Швець.

Усі ОТГ розробляють стратегії розвитку, але медицина не завжди включається у  стратегічні плани – здебільшого, головні питання – це інвестиції, економіка, інфраструктура.  Коли ми говоримо про місію охорони здоров’я, більшість медиків стверджує, що пацієнти  розуміють для чого потрібна галузь, а відтак – самі  прийдуть, якщо виникає  потреба. Але  стратегічні цілі реформи полягають , в першу чергу,  у профілактичних заходах, адже це первинний рівень, що покликаний налагодити комунікацію із пацієнтом  заради  збереження здоров’я. Серед інструментів побудови стратегії  медзакладів важлива роль приділяється  налагодженню зв’язків з людьми за принципом – «громада – галузь – підприємство». Це комплексна система функціонування первинного рівня, де комунікації будуються за певними правилами. Наприклад, якщо  проходить вакцинація, то мешканці громади повинні мати всю інформацію з  цього приводу – і про наявність препаратів, і про вартість, і про локації, де надають допомогу.  Окремий блок інформування – сімейні лікарі. Там , де достатньо відкритої інформації – декларації підписуються активніше.  Медики мають вибудувати комунікацію простою мовою, говорити фактами, а не емоціями, і головне – інформація має бути системною. Ключове питання побудови стратегії  функціонування медицини, це розуміння того, що в центрі реформи стоять люди, мешканці громади –  головний капітал розвитку ОТГ, – повідомила Наталія Гусак.

Протягом двох днів  представники ОТГ Вінниччини вивчатимуть  стратегічні питання розвитку  медичних закладів та напрацюють практичні навички  реалізації реформи на локальномау рівні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *