У Подільського науково-технічного ліцею є свій герб та навіть емблема для польового однострою

Новини Вінниці

Використання власних гербів та емблем давно вже стало доброю традицією для українських закладів вищої та середньої освіти – це є ознакою належності до шкільного чи університетського товариства, підкреслюючи корпоративний стиль і зміцнюючи традиції Alma mater.

Для новоствореного Подільського науково-технічного ліцею для обдарованої молоді повнокольорова версія герба була опрацьована ще влітку, але при підготовці до військово-польового вишколу, який проходить в рамках програми предмету «Захист Вітчизни», постало питання про емблему для польового однострою, яка, відповідно до сучасних стандартів військової уніформології та сигнуманістики (наукової дисципліни, яка вивчає нарукавні емблеми), має бути лаконічною та позбавленою надто яскравих кольорів, зберігаючи, водночас, пізнаваність та інформативність.

За ініціативи керівника навчального закладу Віталія Козаченка, проект емблеми для польового однострою розробили члени Українського геральдичного товариства Максим Царенко (який, до того ж, є батьком одного з учнів ліцею) і Валерій Ляхов. До речі,  у 2014 р. вони ж розробили проект прапору для Вінницького батальйону територіальної оборони, виготовлений коштом народного депутата Олександра Домбровського.

Ми використали основні елементи повного герба ліцея – сонце Поділля та птаха, подавши їх на щиті захисного, темно-оливкового кольору, – каже Валерій Ляхов. – Це дозволяє поєднати і класичну геральдику, і вимоги до сучасного військового однострою.

Нова емблема вже була апробована під час військово-польового вишколу, який днями ліцеїсти пройшли на базі військової частини 3028 Національної гвардії України у Калинівці. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *