На Вінниччині «чорні» археологи сподіваються знайти 36-кілограмову золоту ляльку

Новини Вінниці

Справжні скарби та твори мистецтва знаходять у стінах, на стелях та горищах колишніх панських маєтків в Україні. Один із таких зберігся на Вінниччині. Це палац Сергія Мерінга у селі Стара Прилука – точна міні-копія Маріїнського, що в Києві.

У палаці Мерінга знаходили чималу кількість золотих монет, які чеканили у 1896 році. А ще  – персидські килими, антикварний посуд та картини відомих художників. Усе було заховано у стелі. Знайшли цей скарб робочі, які 60 років тому капітально ремонтували будівлю. Палац звів Сергій Мерінг, син відомого і найбагатшого київського лікаря.   На початку двадцятого століття під час більшовицької окупації Сергій Мерінг втік, залишивши скарби, на які й нині полюють «чорні» археологи зі всієї України.

Розповідає  Юрій Косач,  директор Староприлуцької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату:

"Чорні" археологи Їздять по ворожках, по екстрасенсах, а ті   говорять, що ще багато скарбі не найдено. Кажуть, що  на території цього палацу, можливо, десь в парку заховано золоту ляльку вагою 36 кілограмів, мовляв, вона з  чистого золота ще й  прикрашена дорогоцінним камінням.

До речі, цінні артефакти в Старій Прилуці знаходили  не тільки в маєтку, а й на сміттєзвалищах. Туди під час ремонту вивозили з палацу  будівельні відходи. Місцеві розповідають, що якось одна бабуся випасала худобу біля сміттєзвалища та побачила, що щось у траві виблискує. Виявилося, то були золоті монети, які вимив дощ.

Валентина Вільчинська,  жителька Старої Прилуки, згадує:

Познаходили люди дуже багато золота. Після того перекопали все сміттєзвалище. А на початку шістдесятих років минулого століття місцевий тракторист розчищав русло  річки, у мулі він знайшов горщик із золотом й одразу втік із села.

Художні полотна,  зокрема   портрет Сергія Мерінга, що знайшли у стінах староприлуцького палацу, нині можна побачити у експозиції Вінницького художнього музею.

Що ще приховує палац та земля Старої Прилуки? Напевно, з часом ще якісь таємниці буде розкрито…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *