Орендувати велосипед у Вінниці: де? як? скільки коштує?

Новини Вінниці

Після недавніх періодичних злив вінничани, нарешті,  можуть назвати літній сезон повноцінно відкритим, тому все частіше можна почути банальне, але доволі важке для відповіді питання: «Які літні розваги можна знайти у Вінниці та витратити щонайменше грошей на них?». Засмагати на пляжі протягом всього літа, звісно,  набридає, та й, взагалі, хочеться провести свою відпустку з користю для себе та своєї сім’ї, додавши долю екстриму та вогню в очах.

Велоспорт з кожним роком стає популярнішим серед містян, оскільки це не тільки дешевий та екологічно чистий спосіб пересування,  але й ефективний метод поліпшення свого фізичного стану та самопочуття. Якщо ж ви не бажаєте витрачати гроші на повноцінну покупку «двоколісного», але проїхатись літніми вечорами містом дуже кортить, вигідною альтернативою стає велопрокат, який в Європі давно став буденністю, а в Україні  стрімко набуває попиту. Ми відвідали декілька широковідомих вінницьких пунктів велопрокату та дізналися про умови оренди транспорту, її вартість та різноманітність вибору велосипедів для потенційних любителів активного відпочинку.

«Велохаус» (Хмельницьке Шосе, 4)

Мережа магазинів «Велохаус», посилаючись на відгуки в інтернеті, є однією з найпопулярніших серед прихильників велоспорту у Вінниці, тому не дивно, що вони надають послуги оренди велосипедів на будь-який смак. Усі транспортні засоби для велопрокату знаходяться на вулиці, а різноманітність вибору дійсно вражає. Зі слів адміністратора магазину, вони єдині в місті, хто здає в прокат так звані «круїзери» – велосипеди з вигнутими рулями, які призначені для міських прогулянок.  Ціна прокату «двоколісного» за одну годину коштуватиме 45 гривень, але для завзятих «райдерів», що не обмежуються годинним катанням, є система знижок. Наприклад, півдня (4-5 годин) активного відпочинку обійдуться клієнтові у 150 гривень, а 24 години – у 250.  Цікаво, що прихильники «вечірньої» Вінниці, мають змогу взяти велосипед на прокат у 19:00 та повернути у 10:00 ранку. Така нічна поїздка коштуватиме 150 гривень. Ціна прокату не залежить від фірми та виду велосипеду,  що ви обрали, але заставу орендар мусить залишити.

Адміністратор магазину розповів:

Клієнт може залишити у залог документи, що підтверджують його особу та 1000 гривень за один велосипед. На жаль, з цього року ми були вимушені збільшити вимоги, оскільки в нас трапляються крадіжки. Магазин несе збитки через це. Був навіть випадок цього літа, але збільшувати суму залогу немає сенсу. Наш магазин не вимагає залишати документи в заставу, це робиться на добровільній основі, але в такому разі клієнт має внести заставу у повну вартість велосипеда, що коливається від 3000 до 5000 гривень.     

Велопрокат готелю «Франція» (вул. Соборна, 34)

Велопрокат готелю «Франція» – це єдиний пункт оренди велосипедів у нашому списку, який спеціалізовано не займається велосипедним спортом, але при цьому заслуговує уваги не менше. Біля входу в готель працівники розташували паркування, на якому виставили декілька велосипедів, що призначені тільки для прогулянки містом. Спочатку закрадається думка, що цей прокат доступний лише для гостей готелю, але велосипед може взяти будь-який бажаючий, треба тільки звернутися на ресепшн. Велосипеди готелю виглядають ошатно та «по-міські». Отже, якщо ви прихильник екстремальної їзди, то цей вид транспорту вам навряд чи підійде, проте, для естетичної прогулянки – це ідеальний варіант. Вартість прокату велосипеду за одну годину – 50 гривен, цілий день активного відпочинку коштуватиме 250 гривень.

Адміністратор готелю Аліна запевняє, що велопрокат користується великим попитом у літній сезон, особливо у вихідні дні, як серед мешканців готелю, так і серед перехожих, а також розповіла про умови прокату  велосипедів:

Заставу в нас становить паспорт або водійське посвідчення потенційного орендаря та грошова застава розміром у 500 гривень – на випадок несправності велосипеду та інших ситуацій. Документи можуть не залишати мешканці нашого готелю, однак у разі відмови містянина залишити документи, він може внести суму розміром повної вартості велосипеда, що становить понад 2000 гривень.

Велопрокат «Олімпія» (вул. Андрія Первозванного, 12) // (Хмельницьке шосе, біля входу у Лісопарк)

Одне з найпопулярніших місць літнього відпочинку вінничан – Вишенське озеро –  не обійшлось без свого прокату велосипедів, який називається «Олімпія» («Олімпія» має ще один пункт –  біля Лісопарку, тому ціни на оренду транспорту там і біля Парку Дружби народів – ідентичні). Цінова політика представляє собою систему знижок для любителів годинами крутити педалі. Година прокату коштуватиме 40 гривень, друга – 30 гривень, наступні години – 20 гривень. Для особливо витривалих велосипедистів оренда транспорту на добу становить 190 гривень. Видова різноманітність велосипедів вражає – для прогулянок, гірські, дитячі та можливість оренди дитячого стільця. Приємною несподіванкою було те, що для учасників АТО цей пункт велопрокату зробив подарунок у вигляді першої безплатної години прокату.

Працівник Анатолій стверджує:

Попит на велопрокат залежить від погодних умов, а, взагалі, кожен день є безліч бажаючих. У заставу в нас нічого не лишають, як в інших пунктах прокату. Клієнт приносить лише паспорт для складення договору, що діє протягом прокату, береться номер телефону і вноситься в нашу базу. Ця система діє, як тут, так і біля Лісопарку

«Гірський світ» (проспект Космонавтів, 8)

«Гірський світ» – це не тільки велопрокат, це, в першу чергу, магазин спортивних товарів, який важко не помітити, проходячи вздовж проспекту Космонавтів.  За словами продавців-консультантів, магазин надає в прокат велосипеди двох класів – першого, година якого у будній день буде коштувати 50 гривень, та другого, який обійдеться орендарю в 90 гривень за годину. Розцінки у вихідні дні незначно, але перевищують ті, що в будні. Працівники магазину також надали прайс-листа, в якому, окрім цін за оренду велосипедів, є також додаткові послуги –  велосипедний замок (30 гривень) та шолом (30 гривень). Хоча при наданні послуг прокату складається договір на підставі документів, магазин все одно лишає їх собі в заставу (+1000 гривень на велосипеди 2 класу), а при відмові, можна залишити заставу повної вартості велосипеду, що буде складати до 8000 гривень.

Продавці-консультанти магазину запевняють, що всі можливі спроби вкрасти велосипед з боку клієнтів закінчувалися невдачею та поліцейським відділком, тому кожна послуга має оплачуватися.

Микита Євтушенко, фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *