Вінницьких поліцейських навчатимуть мові жестів

Новини Вінниці

Поліцію Вінниччини навчатимуть мові жестів. Робитимуть це з метою допомогти поліцейським порозумітися із громадянами, котрі маю особливі потреби. Навчання проходитимуть протягом 2016 року в рамках реалізації проекту ГО «Паросток» «Нова поліція + громада = безпека та розвиток Вінницького регіону».

«Базового рівня знання мови жестів можна навчитися за 18 занять. Однак, це річ індивідуальна, і занять з викладачами буде недостатньо – поліцейським потрібно буде допрацьовувати самостійно», – розповіла перекладач жестової мови, фахівець з інклюзивної освіти університету «Україна» Ганна Кожухівска.

Також у рамках проекту для поліцейських буде виготовлено кишеньковий перекладач, де міститимуться найбільш вживані слова і терміни. Згодом планується розробити безкоштовний додаток із мови жестів для гаджетів, аби ним міг скористатися кожен.

«Головна мета проекту – навчити толерантного ставлення правоохоронців до людей з особливими потребами. Це і люди з вадами слуху, і люди на візках. Вони теж можуть бути порушниками, однак під час затримання їх поліція повинна вміти спілкуватися з ними так, аби не порушувати їх громадянських прав. Крім того, хочеться, аби відділки поліції були доступнішими. Це робиться не з метою критики. А з метою налагодження контакту з новою поліцією, аби налагодити комунікацію та підвищити рівень довіри населення до поліції», – зауважила голова Вінницької ГО «Паросток» Ірина Саранча.

Ініціативу громадськості керівництво поліції Вінниччини сприйняло охоче.

«Ми дуже раді такій ініціативі. Адже зараз поліція переживає стадію реформи, щоб стати сервісною службою для громадян – як і повинно бути. Майже всі міські і районні відділки поліції обладнані пандусами – де це було можливо зробити з огляду на архітектурні особливості будівель. Також готові обладнати входи до приміщень кнопками виклику, щоби працівники поліції допомагали людям з особливими потребами дістатися відділку», – сказала Начальник відділу комунікацій Головного управління Нацполіції у Вінницькій області Ганна Олійник.

Вона також зауважила, що у поліції визначатимуть працівників, яким навчитися мові жестів потрібно у першу чергу – це дільничні поліцейські та патрульні.

Довідка: Проекту ГО «Паросток» «Нова поліція + громада=безпека та розвиток Вінницького регіону», реалізується за підтримку МФ «Відродження».

Метою проекту є сприяння впровадженню нових принципів правоохоронної діяльності Вінниччини, побудові партнерства і взаємодії між поліцією і населенням, у тому числі населенням, яке має інвалідність шляхом проведення інформаційно-просвітницької та моніторингової діяльності, спрямованої на формування пріоритетів поліцейської діяльності, орієнтованих на громаду Вінниччини.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *