У центрі Вінниці вперше пройшов День села Стіна (відео)

Відео Новини Вінниці

Сьогодні, 24 червня, не Європейській площі у Вінниці вперше пройшла презентація села Стіна Томашпільського району.

На галявині сільські майстри розгорнули виставку вишивки, притаманної тільки Стіні. Ансамбль «Русавочка» виконував самобутні пісні, які можна почути лише на Томашпільщині, тамтешні жінки й дівчата показали, як у Стіні плетуть вінки, пригощали смачним короваєм та чаєм.

Проект з розвитку зеленого туризму в Стіні започаткувала громадська організація «Наше Поділля» разом волонтерами Корпусу Миру.

Ми придбали будинок у селі Стіна. Він дуже історичний, кам’яний. І почали спілкуватись з місцевими мешканцями. Ми тут – щоб поділитися нашими враженнями, нашим захопленням цим неймовірним селом і запросити всіх жителів Вінниці, області та України приїжджати в село Стіна та інші села України, – каже один з організаторів акції Юрій Степанець.

За словами волонтера Корпусу Миру Джеремая Джонсона, в екологічному центрі, що діє в селі, проходить обмін досвідом та поглядами на екологію міської та сільської молоді, розробляються цікаві проекти.

Один з таких активісти та мешканці Стіни продемонстрували у Вінниці: спеціальні листівки-запрошення з краєвидами та пам’ятками Стіни усі охочі могли відправити рідним, друзям та знайомим у будь-який куточок світу.

Скористався такою нагодою також голова Вінницької облради Анатолій Олійник. Йому, каже, було особливо приємно побувати не презентації Стіни, адже сам народився і виріс у сусідньому селі – Вила.

На думку Анатолія Олійника, подібні проекти повинні сприяти відродженню подільського села, його туристичної привабливості.

Із цим ми запізнюємось навіть не на роки, а на десятки років. Тим більше, що для цього не потрібно аж надто великих капіталовкладень. Однозначно, село від цього виграє. Тим більше, таке село, як Стіна – одне з найсамобутніших сіл Вінницької області, – вважає Анатолій Олійник.

Листівку із запрошенням відвідати Стіну голова облради відправив своєму дядькові в США, пообіцяв також запросити до села міського голову Вінниці Сергія Моргунова та депутатів обласної ради.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *