Коли йдеться про алкоголь родом з Азії, насамперед згадують японське рисове вино саке. Однак існує багато інших, не менш, а іноді — й більш цікавих напоїв зі сходу з різною міцністю й смаками. Давайте знайомитися з найвідомішими з них.
Корейський алкоголь
Найпопулярніший міцний алкоголь з Кореї — соджу. У Південній Кореї його виготовляють з ферментованого рису, батату, тапіоки або пшениці. Він має злегка солодкуватий присмак і міцність від 16 до 25 градусів. Сировиною для північнокорейського соджу служать кедрові горіхи або жолуді. Цей напій більш міцний — від 25 до 30%. Сьогодні споживачі з України і Європи мають можливість купити соджу південнокорейського виробництва. Ще один цікавий напій з Країни Ранкової Свіжості — макколі, рисове вино з вмістом алкоголю не більше 9 градусів. Воно мутне на вигляд, солодкувате на смак, з м’якими молочними мотивами.
Традиційний китайський алкоголь
Якщо ви шукаєте дуже міцну східну екзотику, напій байцзю виправдає сподівання. Його виготовляють шляхом дистиляції злакової сировини, здебільшого сорго. Вміст спирту в байцзю стартує від 40% і може сягати 65%. Будьте готові до специфічного смаку — солодко-пряного, з відтінками ферментації. Преміальним варіантом байцзю є маотай. Вартість однієї пляшки такого алкоголю може сягати сотень доларів. Також достатньо відоме за межами Китаю так зване жовте вино Хуанцзю. Сировиною для нього служать рис, пшениця або просо з великою кількістю клейковини. Це вино має традиційний солодкий смак і міцність у межах 14–20%. Для того щоб максимально відчути смакові якості та ароматичний букет Хуанцзю, китайці радять пити його підігрітим.
Алкоголь з Японії
Прихильникам міцних напоїв варто обов’язково спробувати шьочю (або сьотю) — очищений дистилят з ячменю, гречки, батату, рису або каштанів. Його часто плутають із саке. Але якщо середня міцність саке — 12–16%, то шьочю може мати від 25 до 30 градусів. Поціновувачам більш делікатного алкоголю пропонуємо познайомитись з умесю — густим кислувато-солодким лікером з японської сливи уме. Міцність — близько 10 градусів, іноді трошки більше. Також в онлайн-маркеті Маудау можна замовити аваморі — дистилят з довгозернистого рису міцністю 30–45 градусів. Його виробляють тільки на японському острові Окінава за старовинними технологіями. Яскравий фруктовий смак робить цей напій популярним інгредієнтом багатьох коктейлів. Перелік азіатського алкоголю не обмежується названими країнами. Можливо, вам смакуватиме в’єтнамська настоянка на зміях або тайський ром з патоки сангсом, міцний індійський дистилят фені з кокоса або кеш’ю, монгольський архі з кумису та інші. Експериментуйте, і ви обов’язково знайдете напій з Азії, який викличе особливі емоції.