Що їсти під час спеки, а чого уникати? Поради від ЦГЗ

Новини Вінниці

Від початку липня в Україні фіксували рекордну температуру. У деяких областях країни позначка термометра сягала понад 40°С.

У Центрі громадського здоров’я розповіли, як і чим харчуватися у спекотні дні, щоб краще себе почувати та забезпечити нормальне функціонування організму.

Так, фахівці ЦГЗ радять пити достатню кількість рідини.

Найкраще вживати чисту питну воду, щоб уникнути зневоднення та покращити терморегуляцію. При цьому важливо пити її навіть якщо не відчуваєте спраги.

“Уникайте солодких газованих напоїв та алкоголю – вони можуть сприяти зневодненню через їх сечогінну дію та “маскування” спраги”, – стверджують у ЦГЗ

Щодо харчування, то спеціалісти кажуть, слід обирати легку їжу з багатим вмістом рідини, яка легко засвоюється та не перевантажуватиме нашу травну систему.

Таким чином варто відмовитися від жирної їжі, адже за певних умов її споживання може підвищити ризик отримати тепловий удар.

Натомість краще з’їсти овочі, фрукти, салати, нежирні білкові страви. Це допоможе “охолодити” організм та уникнути зневоднення.

Фахівці кажуть, варто зменшити споживання солі та перероблених продуктів – м’ясних ковбас, консервацій, хлібобулочних виробів.

А от від морозива та замороженого соку радять утриматися. Це калорійний продукт, який дасть нам енергію, а відтак і тепло. Охолодження від нього може бути короткотривалим.

“Швидке охолодження, викликане холодною їжею та напоями, призводить до надмірного компенсаторного підвищення внутрішньої температури. Отже, після порції морозива ви можете ще гірше переносити спеку”, – розповіли у Центрі громадського здоров’я

Джерело: life.pravda.com.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *