Пращур сучасної домашньої кішки: на Прикарпатті помітили рідкісного дикого кота

Новини Вінниці Новини України

У Тернопільській області на території природного заповідника “Медобори” зафіксували тварину рідкісного виду – в Україні його вважають практично зниклим.

Дикий кіт, який є пращуром сучасної домашньої кішки, прогулювався у лісових хащах й потрапив в об’єктив фотопастки, повідомляють співробітники заповідника.

Кіт лісовий – це хижий ссавець, занесений до Червоної книги України зі статусом “вразливий”. Цей хижак є єдиним у своєму роді видом у фауні України.

Зовні дикий пухнастик майже не відрізняється від домашньої кішки – він має масивне тіло та невисокі ноги з великими ступнями. У тварини товстий відносно короткий хвіст із тупим кінчиком.

Забарвлення допомагає тварині бути непомітною в лісі – її хутро однотонне, зазвичай сіро-рудого кольору з мармуровим малюнком у вигляді розмитих видовжених темних плям.

“Для збереження кота лісового необхідно заборонити відстріл бродячих свійських котів у місцях існування виду, інтенсифікувати боротьбу з браконьєрством і посилити контроль за дотриманням правил утримання псів, а також створити заказники в місцях розмноження виду“, – зазначено на сайті української Червоної книги.

Там додають, що нині тварину можна зустріти в Карпатському регіоні та в деяких районах Вінницької, Кіровоградської та Одеської областей.

У світі кіт лісовий мешкає в усіх типах лісів Європи, Кавказу та півночі Туреччини.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *