5 кращих рецептів млинців на Масляну

Новини Вінниці Статті

Масляна (Масниця) — це приклад того, як деякі язичницькі свята адаптувалися до християнської традиції. Млинці своєю формою символізують сонце, весну і нові починання, тому до прийняття християнства Масницю святкували в день весняного рівнодення. 

Зараз же млинцевий тиждень символізує наближення весни, а відзначають його щороку у різні дати, за вісім тижнів до Великодня. У 2024 році свято розпочнеться 11 березня й триватиме до 17 березня. 

Ми зібрали для тебе найкращі рецепти млинців на будь-який смак, щоб тобі було смачно за будь-яких харчових уподобань.

Традиційні млинці від Клопотенка

Традиційні млинці — тонкі й пористі. Вони смакують просто так і з різними солоними та солодкими начинками. Традиційно в них кладуть м’ясо, сир, фрукти, ягоди, подають зі згущенкою або сметанним соусом. 

Та насправді начинка й соуси — це справа фантазії та продуктів, які лишилися в холодильнику. Головне приготувати смачні млинці. 

Зірковий шеф Євген Клопотенко поділився кількома секретами ідеальних млинців до Масляної.

Інгредієнти

  1. – 130 г борошна
  2. – 340 мл молока
  3. – 2 яйця
  4. – 2 ст. л. соняшникової олії
  5. – 2 ст. л. цукру
  6. – дрібка солі

Приготування

Для ідеального тіста й гладкої текстури треба дотримуватися правильної рецептури. Почнемо з борошна. Його слід обов’язково просіяти. Якщо ж у тебе цільнозернове чи грубого помелу, то можна обійтися і без цього.

Отож для тіста змішай у місткості яйце, сіль, цукор, олію і перемішай вінчиком до однорідного стану. Додайте просіяне борошно і знову гарно перемішай. 

Тепер додай до отриманої маси молоко. Вливати його слід обережно, невеликими порціями, постійно помішуючи суміш. 

У тебе має вийти рідке тісто, яке рівномірно розтікатиметься по пательні. Якщо воно загусте чи зарідке, то додай більше молока чи борошна відповідно. 

Перед тим, як перейти до смаження, дай тісту трохи настоятися. Десяти хвилин буде досить. Після цього змасти пательню невеликою кількістю олії й вилий туди тісто, рівномірно розподіляючи його по всій поверхні. 

Випікай хвилину, потім перевертай на інший бік і випікай ще хвилину. Після чого знімай готовий млинець на тарілку і випікай наступні, періодично змащуючи сковорідку олією.

Шпинатні млинці з начинкою від Джеймі Олівера

Ті, хто правильно харчується та дотримується правила, що зелені в раціоні багато не буває, можуть урізноманітнити звичайне тісто шпинатом та заправити млинець здоровою начинкою. Джеймі Олівер поділився рецептом таких зелених млинців.

Для приготування млинців зі шпинатом тобі знадобляться такі інгредієнти:

  • – стигле авокадо
  • – 350 г помідорів чері
  • – 100 г дитячого шпинату
  • – 3 ріпчасті цибулини
  • – 15 г свіжого коріандру 
  • – лайм
  • – оливкова олія першого віджиму
  • – велике яйце
  • – склянка борошна
  • – склянка напівзнежиреного молока
  • – 300 г сиру
  • – гострий соус чилі

Приготування

Спершу приготуємо начинку. Для цього розріж авокадо навпіл, вийми кісточку, очисть від шкірки та дрібно наріж скибочками. Помідори наріж четвертинками та поклади все разом у велику миску.

Туди ж додай дрібно нарізану ріпчасту цибулю, листя коріандру, чверть шпинату та заправ усе вичавленим соком лайма. Після цього збризни суміш столовою ложкою оливкової олії, приправ сіллю й перцем, перемішай та відклади вбік.

Тепер переходимо до тіста. Змішай яйце, борошно, молоко, решту шпинату, сіль, перець та збий інгредієнти до однорідної маси. Після цього можна смажити.

Розігрій пательню на середньому вогні, змасти її олією та розподіли тонким шаром отримане шпинатне тісто, щоб воно рівномірно розподілилося по діаметру. Готуй млинці з обох боків до золотої скоринки. 

Коли млинці будуть готові, посип їх шматочками сиру, салатом з авокадо та полий соусом чилі.

Млинці з лікером та апельсиновою карамеллю від Лізи Глінської

Традиційні солодкі млинці з нутелою чи арахісовою пастою — це смачно, але часом хочеться чогось більш вишуканого, наприклад, експериментів з карамеллю та алкогольним лікером. 

Якщо ти хочеш перетворити власну кухню на острівець вищої французької кухні, то рецепт Лізи Глінської тобі у цьому допоможе. 

Інгредієнти для млинців з апельсиновою карамеллю

Для тіста: 

  • – 130 г борошна
  • – 20 г цукру
  • – 300 мл молока
  • – 3 яйця 
  • – цедра одного апельсина
  • – 60 г масла
  • – 50 мл апельсинового лікеру (Cointreau)
  • – сіль

Для апельсинової карамелі:

  • – 40 г цукру
  • – 20 г масла
  • – 20 мл лікеру Cointreau
  • – філе, сік та бланшована цедра двох апельсинів

Джерело: https://vikna.tv

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *