Догляд за виноградом навесні: як обрізати і обприскати для великого врожаю

Новини Вінниці Статті

Навесні винограду потрібен особливий догляд – ми розповімо, що варто зробити в саду.

Виноград – досить вибаглива культура. У березні після пробудження рослини від зимової сплячки її варто обрізати та обробити від шкідників. Рослина обов’язково віддячить за таку турботу багатим врожаєм з великими гронами. Ми розповімо, що зробити з виноградом навесні, щоб ласувати смачними ягодами влітку.

Як розкрити виноград навесні

Догляд за виноградом навесні передбачає зняття укриття з молодих саджанців. Робити це потрібно поступово. Якщо зняти плівку занадто швидко, то виноград не зможе адаптуватися до різкого перепаду температур.

Щоб не нашкодити рослині, знімайте укриття поступово. Спочатку в першій половині березня підніміть укриття знизу, щоб відкрити доступ для повітря. Так виноград почне поступово звикати до вуличної температури. Потім коли температура повітря не опускатиметься нижче +10°, зніміть плівку повністю.

Як обрізати виноград навесні

Грамотна обрізка підвищує врожайність винограду – велике листя не буде затінювати ягоди. Коли обрізати виноград – залежить від температури повітря. Якщо вона не опускається нижче +5° ночами, то можна приступати до процедури. Затягувати до квітня не варто – у стеблах почнеться сокорух, через що рани гірше гоїтимуться.

Схема того, як правильно обрізати виноград навесні, залежить від віку куща. У перші три роки на рослині обрізають майже всі гілки. Залишають лише 2-3 найміцніших пагони, які обрізають до 2 здорових бруньок.

У четвертий і всі наступні роки у куща навесні видаляють хворі, висохлі, пошкоджені та слабкі гілки. Залишають найздоровіші та найміцніші лози товщиною не менше 5 мм. Довгі пагони рекомендується підв’язати в горизонтальному положенні.

Чим обробити виноград навесні

На початку березня відразу після зняття укриття лози обробляють розчином залізного купоросу (400 г на 5 л води). Потім наприкінці березня або на початку квітня, коли з’являться перші зелені листочки, виноград рекомендується обприскати універсальними інсектицидами. Обробка хімічними засобами проводиться тільки до цвітіння винограду.

Ось ще кілька препаратів, чим обприскати виноград навесні від попелиці, павутинного і листового кліща:

  • перметрин;
  • бордоська рідина 1%;
  • колоїдна сірка 75%;
  • мильний розчин – 1 брусок господарського мила на 10 л води;
  • нітрафен.

Такі обробки забезпечать ділянці тривалий захист від поширених хвороб.

Як поливати виноград навесні

Дорослий виноград навесні до набрякання бруньок поливають 10 відрами води. Молодим кущам вистачить 2-4 відер. Другий раз виноград поливають на початку травня. Переливати рослину не варто, інакше зав’язі осипляться.

Джерело: unian.ua/lite

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *