Порошенко про потужну резолюцію ЄНП: це чіткий план підтримки України до перемоги

Новини Вінниці Новини України Статті

Петро Порошенко, який бере участь в Конгресі Європейської народної партії у Бухаресті, розповів журналістам про підсумки переговорів з європейськими лідерами та значення потужної резолюції на підтримку України, ухваленої ЄНП.

«Був радий поспілкуватися з багатьма друзями, які всім серцем, душею та діями демонструють незмінну принципову підтримку України. Урсула фон дер Ляєн, Дональд Туск, Майя Санду, Роберта Мецола, Жозе Мануель Баррозу, Кіріакос Міцотакіс, Андрей Пленкович, Йоханнес Ґан, Манфред Вебер, Фрідріх Мерц, Валдіс Домбровскіс, Антоніо Таяні та інші справжні друзі України. Це наша велика європейська родина, з якою, починаючи ще задовго до повномасштабного вторгнення, ми разом проходимо наш важкий шлях», — наголосив Порошенко.

«Резолюція ЄНП називається „План Європейського Союзу для забезпечення перемоги України“. Я думаю, що це дуже амбітна назва, і величезний внесок зробила наша команда. Ми брали участь у її розробці. Ми включали туди принципові положення і ми мали можливість її реалізувати», — сказав Порошенко.

«Сутність не тільки в назві, а в ключовому базовому пункті – ЄС, ЄНП об’єдналася для того, щоб забезпечити перемогу України. Що таке перемога росії? Це смерть ЄС. Що таке перемога України? Це не лише питання України, це не лише підписання якоїсь мирної угоди, перемога України — це поразка росії, full stop, і це чітко зазначено в цьому документі», — констатує лідер партії.

«Позиція друга — зброя. Перелічені всі необхідні речі. Перше — це далекобійні ракети, включно з Таурусами. Друге — це артилерійські снаряди, їх закупівля, в тому числі і за межами Європейського Союзу. Додатково до цього розглядається питання організації спільного виробництва снарядів. Отже, перше — це Тауруси, друге — снаряди, виробництво, постачання, і третє – це є засоби протиповітряної, протиракетної оборони», — говорить Порошенко.

«Позиція третя — економічна підтримка. Позиція четверта — санкції. Санкції спрямовані не на якихось осіб, санкції секторальні, які мають на меті перерізати можливості путіна фінансувати війну. І для нас це позиція принципова», — наголошує пʼятий Президент.

«Наступна позиція — це заморожені активи. Ми говоримо не лише про те, щоб дохід інвестиційний від заморожених активів був негайно спрямований в Україну, а ми кажемо, що ці кошти мають бути спрямовані на закупівлю і виробництво зброї, на забезпечення наших воїнів, бо нічого важливішого немає», — переконаний Порошенко.

«І друга складова, ми за це боролися, і я вважаю, що це перемога, що 0,25% західного ВВП має бути спрямовано на воєнну підтримку України всім західним світом. Ця цифра чітко увійшла. І якщо вона буде реалізована, то обсяг підтримки буде в три рази більше, ніж Україна отримала в 2023 році», — говорить Петро Порошенко.

«ЄНП також нам нагадує, що всі ці позиції пов’язані з виконанням критеріїв, серед яких верховенство права, свобода ЗМІ, забезпечення права опозиції, парламентський плюралізм, забезпечення інвестиційного клімату, захист бізнесу, зупинка будь-якого переслідування громадських активістів. Це те, що було зазначено в Резолюції Європарламенту. І треба дуже серйозно поставитися до цього документу, бо від цього залежать наша європейська інтеграція, бо від цього залежить наша перемога — отримання зброї, отримання фінансування. Від цього залежить майбутнє України», — говорить Петро Порошенко.

Джерело: Партія ЄС

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *