Неявка за повісткою: яке покарання ухилянтам передбачено в Україні

Новини Вінниці Новини України

Покарання залежить від виду повістки.

Покарання ухилянтам в Україні передбачено залежно від виду повістки, яку вони проігнорували. Може бути адміністративна або кримінальна відповідальність.

Про це розповів НВ адвокат Віталій Гаделія.

Загалом є чотири види повісток:

  • на проходження строкової військової служби (зараз їх не видають);
  • на уточнення даних;
  • на проходження військово-лікарської комісії;
  • на прибуття на призовний пункт

Якщо призовнику вручили повістку на уточнення даних або проходження комісії, і він не з’явився – передбачена адміністративна відповідальність. Максимальний штраф – 8500 грн.  Він може бути призначений у разі повторного правопорушення, зокрема для посадових осіб на підприємствах.

Наприклад, якщо керівник не передав повістку працівнику. Адже якщо представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки прийде на підприємство і не застане того чи іншого працівника, то залишає повістку, і обов’язок її передати покладається на підприємство”, – пояснив юрист.

Кримінальна відповідальність наступає для осіб, які пройшли медичну комісію, яких визнано придатними, вони отримали мобілізаційне розпорядження і не з’явилися. Максимальний термін – до 5 років позбавлення волі.

“Якщо двічі вручили особі повістку на уточнення даних, вона не явилась, і її двічі притягнули до адмінвідповідальності, то вже втретє можуть відкрити кримінальне провадження і намагатись притягнути до кримінальної відповідальності. Були такі рішення”, – додав адвокат.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *