Песик Патрон готувався стати зіркою виставок, а тепер працює на саперів за сир

Новини Вінниці Новини України

Джек-рассел-тер’єр Патрон – талісман чернігівських піротехніків, який разом із ними розміновує деокуповані території.

Господарі Патрона вірили в нього, сподівалися на публічне визнання свого тер’єра, але в іншій царині.

Він як справжній нишпорка обнюхує кожен клаптик землі, і хоча за розмірами маленький, але сміливий та з характером. Хоча Патрон зовсім не службовий пес,  керівник піротехнічної групи два роки тому подарував його своєму синові, але від першого дня широкомасштабного вторгнення  Росії  він живе  разом із саперами. «Залишився з нами на роботі 24/7», – зазначає його господар.

Патрон працює навколо розбитої російської техніки та в замінованих полях, але бойові навички Патрона не розкривають. Лише зазначають, що на пошуки розтяжок у лісах Патрона поки що не пускають, бо для собаки це небезпечно.

«Важко працювати, бо багато різних запахів, особливо коли згорівша техніка, різні порохи , все перегоріло він починає чхати, а коли працюємо на протитанкових мінах він розуміє, що десь має бути щось закопане, його потрібно знайти і як щось знаходить він подає сигнал», – розповідає керівник групи піротехнічних робіт УДСНСУ Чернігівської області Михайло Ільєв.

Піротехніки уважно стежать за маршрутом Патрона, який просто так ніколи не відхиляється  у бік і допомагає відшукати чималу кількість небезпечного заліза.

Його змалку привчали до вибухів та різних запахів пороху. Але, каже Михайло Ільєв, з Патрона ніхто не робив навмисне собаку-дойду. Пес із родоводом і його взагалі  готували до виставок та змагань. «Слава повинна бути інакша, ніхто не розраховував, що під час війни він покаже себе з іншого боку і слава прийде не по виставках,  а прийде по розмінуванню», – каже власник песика.  

Зокрема Патрона впізнають за знаменитою жилеткою з шевронами з його ім’ям. Патрон – це не бойовий позивний, а ім’я за паспортом, яким назвав його син піротехніка.

«Син у мене теж розбирається у калібрах. Він довго- довго думав , приходить і каже: «Давай назвемо «Пуля», я кажу, що якось не звучить. Він ще думав пів дня і каже», що давай назвемо Патрон», – розповідає керівник групи піротехнічних робіт УДСНСУ Чернігівської області Михайло Ільєв. 

Чернігівські сапери нині працюють по суті нон-стоп і Патрон теж не пасе задніх. «Розуміє, що якщо він правильно робить і багато працює, він буде заохочений твердим сиром , він чекає. Смаколик це», – додає чоловік.

Оскільки  Патрон  не службовий пес, зарплату сапера він не отримує. А от навантаження у собаки подвійне – це і щоденні оновлення власної сторінки в “Інстаграмі”, і як до справжньої зірки, завжди ще і черга з охочих сфотографуватися з ним.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *