З 16 січня друковані видання виходитимуть українською. Які вимоги ставить мовний закон?

Новини Вінниці Новини України

У неділю, 16 січня, в Україні набуде чинності стаття 25 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Ця стаття регламентує використання державної  мови в засобах масової інформації. 

З цього дня друковані ЗМІ загальнодержавної та регіональної сфер розповсюдження в Україні видатимуться державною мовою. Допускатиметься друк періодичних видань й іншими мовами за умови існування україномовної версії видання.

За законом, медіа будуть повинні дотримуватися таких правил:

  • преса в Україні має видаватися українською мовою. Може виходити й іншомовна версія видання, але усі мовні версії повинні мати однакову назву, відповідати одна одній за змістом, обсягом та способом друку, а їхні випуски повинні мати однакову нумерацію порядкових номерів і видаватися в один день.
  • розповсюдження за передплатою друкованих засобів масової інформації, виданих мовами, іншими ніж державна, допускається за умови забезпечення їх засновниками можливості передплати в Україні такого самого видання державною мовою.
  • засновники зобов’язані виготовляти, публікувати і доставляти обов’язковий примірник документів (номери (випуски) друкованих засобів масової інформації) державною мовою у порядку, визначеному законом.
  • у кожному місці розповсюдження преси друковані засоби масової інформації державною мовою мають становити не менше 50% назв друкованих засобів масової інформації, що розповсюджуються в цьому місці.

Нагадаємо, Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» був ухвалений Верховною Радою України 25 квітня 2019 року. Закон підписали спікер парламенту Андрій Парубій і Президент України Петро Порошенко.

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *