Війна очима дитини: у вінницькому архіві виявили дитячі малюнки часів Другої світової

Новини Вінниці

Співробітниця Державного архіву Вінницької області Олена Ількова виявила дитячі малюнки в старих книгах реєстрації шлюбів і смертей. Малюнки, що описували непросте «військове» дитинство,  були зображені на звороті документів. Про знахідку пише видання Depo.Вінниця.

«Малюнки я виявила в книгах реєстрації смертей і шлюбів за 1925 рік з п’яти сіл Липовецького району. Точніше, в книзі були підшиті записи з п’яти сіл – Стара Прилука, Турбів, Сиваківці, Косаківка і Лозовата, а розмальовані документи – тільки з Сиваківців», – показує книгу архівістка.

Олена зазначає, що малюнки зображені явно дитячою рукою, і схоже, що одним «майстром». Вочевидь, намальовані вони були під час Другої світової війни або незадовго після неї.

Олена Ількова

«Малюнки зроблені чи одразу після завершення Другої світової війни, чи ще під час війни, але після визволення села від німецьких загарбників. Що наводить на таку думку? Погляньте: на малюнках є солдати, літаки, танки. Є на будинку (мабуть, це сільрада) намальована спочатку свастика, а потім вона закреслена і намальована зірка, – гортає сторінки книги Олена Ількова. – У такій спосіб дитина “розповіла” і про мобілізацію, і про воєнні дії, і навіть про зміну влади в селі: спочатку були німці, потім повернулася радянська влада. Для дитини це були явно свіжі враження, їй хотілося все це “висловити”».

Архівістка розмірковує, що малюнки могла зробити дитина когось з працівників сільради.

«Мабуть дитина когось із працівників сільради була з мамою чи татом на роботі, – розмірковує архівістка. – Чи не було з ким залишити, чи дитина чекала когось із батьків, доки ті роботу закінчать, щоб додому разом іти – цього ми не дізнаємося. Дитині на очі потрапила книга (ота з Сиваківців, тому невідомий юний художник, очевидно, жив у цьому селі), на якій було вільне від записів місце, і руки потягнулися малювати. З папером тоді ж було дуже сутужно, а тут – стільки вільного місця на папері! Чи мама або тато, які працювали в сільраді, недогледіли, чи й не бачили в цьому проблеми – сказати складно. Але разом з тими малюнками книгу підшили і передали у відділ реєстрації актів громадянського стану».

Архівна знахідка. Дитячий малюнок
Малюнок, знайдений в архіві
Малюнок на архівному записі
Дитина малювала на записах про шлюб і про смерть
Дитячі малюнки в книгах записів про смерті й шлюби
Архівістка знайшла дитячі малюнки
ДАВО. Дитина малювала війну
Дитина малює війну. Випадкові малюнки на документах
У Вінниці в архіві виявили випадкові дитячі малюнки

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *