Вінницька облрада вдвічі підвищила тариф на опалення та гарячу воду

Новини Вінниці Топ

Вінницька обласна рада 27 листопада ухвалила рішення щодо підвищення тарифів на опалення та гарячу воду для абонентів «Вінницяоблтеплоенерго». З 1 грудня 2021 року тариф виросте вдвічі: з 1914 до 2 899 гривень за гігакалорію, попри те, що ще два місяці тому облрада вирішила не підвищувати вартість комунальних послуг для громадян.

За рішення про зміну тарифів проголосували 54 депутати. Проти нього виступила фракція партії «Європейська Солідарність». У «ЄС» наголошують, що в умовах зменшення кількості отримувачів субсидій підвищені тарифи будуть непід’ємним для багатьох громадян, а тому комунальні послуги в існуючих економічних умовах не повинні дорожчати. Разом з тим, на переконання «ЄС» державний бюджет має компенсувати комунальним підприємствам «різницю» у тарифах, якщо вартість послуги для населення є меншою за ринкову.

Ще у вересні облрада, голосами всіх фракцій, проголосувала за збереження тарифів на опалення та гарячу воду для населення на рівні 2020 року, тоді ж депутати звернулися до Кабміну та президента із проханням забезпечити обґрунтований рівень тарифів та відмовитись від перекладання відповідальності за оплату житлово-комунальних послуг на органи місцевого самоврядування. Відповіді на звернення обласна рада так і не отримала, про що згадав під час засідання облради голова фракції «ЄС», очільник обласної парторганізації Андрій Гижко.

Андрій Гижко

«Дві сесії назад облрада  всіма фракціями проголосувала звернення до президента та Кабміну стосовно ситуації із тарифами, але за два місяці жодної відповіді не отримали. Що робиться? Це ми на кожній сесії тоді будемо коригувати ці тарифи, оскільки, враховуючи ситуацію, зростання цін у нас буде не тільки у листопаді. У грудні подорожчає електроенергія, у січні – газ і так далі…», – звернувся Андрій Гижко до голови ОДА Сергія Борзова під час засідання облради.

«В  чому суть запитання? Ви написали звернення до президента, а я – Борзов», – тільки і відповів голова ОДА.

Позиція КП «Вінницяоблтеплоенерго»

На самому підприємстві стверджують: вимушені підвищувати тарифи з огляду на економічні реалії та враховуючи дійсні домовленості із постачальником газу. «Вінницяоблтеплоенерго» має дебіторську заборгованість на суму 13 мільйонів гривень.

До кінця місяця КП має сплатити постачальнику 3,5 мільйони гривень. Окрім того, «облтеплоенерго» має до 15 грудня сплатити ще 1,5 мільйони гривень за спожитий у жовтні газ і ще 18 мільйонів до кінця грудня за спожитий у листопаді газ. Втім, коштів на рахунах немає.

«Стан на підприємстві критичний. Ми уклали договір із постачальником «Нафтогазтрейдинг» і нам надано пільгові ціни на газ для населення та бюджетних споживачів. Однак, умовою договору є стовідсоткова вчасна оплата за природній газ. Виконати її ми можемо  лише у разі економічно обгрунтованого тарифу та стовідсоткової вчасної оплати населення за опалення»,- каже головна економістка «Вінницяоблтеплоенерго» Ірина Грубар.  

Виступаючи з трибуни облради, Ірина Грубар зауважила, що стримувати тариф на тепло для населення далі неможна, оскільки підприємство і без того закуповує газ за ціною вдвічі більшою, ніж закладена у тарифі: вартість  природного газу для складає 7 999 гривень без ПДВ з урахуванням розподілу та транспортування, а у тарифі закладено ціну у 4 111 гривень.

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *