«Ми давно живемо у Донецьку»: забруднення повітря у Вінниці досягло рівня індустріальних міст

Відео Новини Вінниці Топ

Забруднення повітря у Вінниці досягло рівня таких індустріальних міст, як Донецьк та Дніпро. Підвищене забруднення фіксують дослідники Вінницького національного медичного університету імені Пирогова.

Фахівці науково-дослідницької лабораторії вивчення алергенних факторів довкілля проводять щотижневий моніторинг якості повітря, і результати останніх років не втішають.

За словами професорки медуніверситету, депутатки Вінницької обласної ради від «Європейської Солідарності» Вікторії Родінкової, її дослідницька команда ще у 2010 році аналізувала повітря у багатьох містах України, зокрема у таких індустріальних центрах, як Донецьк та Дніпро. Тоді фахівці констатували, що у повітря у Вінниці вирізняється чистотою у порівнянні з повітрям в інших містах, проте за останні роки ситуація змінилась – повітря у Вінниці стало брудним. Вікторія Родінкова стверджує, що не в останню чергу на нього вплинуло збільшення транспорту на дорогах, зокрема «євроблях» низької екологічності, ввезених громадянами з-закордону.

«Насправді ми давно вже живемо у Донецьку. Не вірите? Для цього треба подивитись на результати нашого щотижневого моніорингу. У 2010 році, коли ми проводили нашою лабораторією моніторинг повітря у Донецьку, Дніпрі та  в інших містах України, саме з цих двох міст до нас приїздили дуже брудні зразки повітря, а наше, вінницьке повітря, було чистим. Нам було приємно, що ми, на відміну від жителів тих двох індустріальних міст, дихаємо чистим повітрям. Але кілька років потому, коли зросла кількість «євроблях» на наших дорогах, ми стрімко втратили якість нашого повітря, і тепер, коли ми бачимо чорну плівку, яка зібралася з нашого повітря за тиждень, ми тут просто плачемо», – каже професорка.

Детальніше про стан повітря у місті – у сюжеті ютуб-каналу Вінниця.NOW.

Зауважимо, що за останніми даними рівень забруднення повітря у Вінниці характеризується як підвищений. Зокрема, тільки впродовж останнього місяця профільними службами зафіксовано перевищення санітарно-гігієнічних нормативів: діоксид азоту — у 2,2 рази, фтористий водень — у 1,8 рази. Загалом, у повітрі над Вінницею зафіксовано 15 забруднювальних домішок, з них вісім — важкі метали.

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *