Екологи не дозволили ввезти з Вінниччини до ПМР радіоактивні форсунки

Новини Вінниці

Через міжнародний пункт пропуску автомобільного сполучення «Болган-Хрустова», що на Вінниччині, з України на територію невизнаного Придністров’я намагалися провезти радіоактивні цирконієві форсунки. Під час проходження автівкою таможні, в українських прикордонників спрацював стаціонарний комплекс автоматизованого контролю за переміщенням радіоактивних речовин та ядерних матеріалів системи «Rapiscan».

Про потенційну небезпеку прикордонники повідомили до Держекоінспекції.

«Вищезазначена інформація була доведена до представника Державної екологічної інспекції у Вінницькій області, який прибув в даний пункт пропуску для проведення радіаційного контролю. В ході проведення радіаційного обстеження виявлено перевищення допустимого рівня іонізуючого випромінювання від автомобіля, який здійснював перевезення вантажу (цирконієві форсунки). В результаті детального обстеження було ідентифіковано радіонукліди Ra-226 та Ag-110m», – йдеться у повідомленні на Facebook-сторінці Держекоінспекції у Вінницькій області.

Екологи інформують, що за результатами обстеження згідно ст. 20-2 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» прийнято рішення про заборону пропуску даного автомобіля та вантажу через державний кордон. Складено акт затримки вантажу, протокол радіаційного обстеження та повідомлено керівництво Державної екологічної інспекції України та органи місцевого самоврядування.

Зауважимо, пункт пропуску Болган, де стався інцидент, сполучає Україну з невизнаною Придністровською Молдавською республікою.

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *