«Невакциновані люди вмирають»: депутатка-імунолог закликала вінничан робити щеплення від коронавірусу

Новини Вінниці Топ

Чим небезпечний коронавірус штаму «Дельта», навіщо потрібно вакцинувати дітей та підлітків та чому відмова від вакцинації – це ризик для життя. Про це та інше розповіла алерголог-імунолог, викладачка Вінницького національного медичного університету, депутатка Вінницької обласної ради від «Європейської Солідарності» Вікторія Родінкова в етері «Інтелект-шоу ЄС».

Вікторія Родінкова зауважила, що штам «Дельта», який зараз шириться Україною та, зокрема, Вінниччиною, більш заразний, ніж «звичайний» СOVID-19.  

«Дуже багато людей «чіпляють» «Дельту», тому що вона більш контагіозна, тобто здатна швидше викликати зараження. Цього штаму вірусу не потрібно вдихнути багато, щоб він швидко потрапив у наші клітини тавикликав хворобу», – розповіла вона.

Втім, головна небезпека штаму «Дельта», каже фахівчиня, полягає у більш важких, у порівнянні з «класичним» COVID-19, симптомах.

«Вірус «Дельта» «б’є» по шлунково-кишковому тракту і розвивається дуже швидко. Ще одна його неприємна особливість – він «помолодшав». Якщо раніше ми говорили про те, що діти та підлітки є фактично безсимптомними носіями коронавірусу, які «доносять» хворобу до старших, то тепер хворіють і вони. Тепер дітей треба також вакцинувати. Таку думку висловили найкращі імунологи країни, до яких я звернулась із проханням внести пропозиції до плану протидії поширенню «дельти». Найближчим часом МОЗ має розглянути таку можливість».

Єдиним шляхом вберегти себе від важких наслідків хвороби, підкреслює Вікторія Родінкова, є вакцинація:

«В будь-якому випадку вакцина суттєво знижує вірогідність померти від коронавірусу. Захворіти ви зможете, так, це не буде якоюсь трагедією. Це не означає, що вакцина не спрацювала. Спрацювала, але без щеплення ви можете перенести хворобу важко або померти. Одна з моїх аспіранток зараз просто щаслива, що її мама, яка вже у поважному віці, хворіє на коронавірус. Радіє, тому що до того мама була вакцинована, і хвороба в неї розвивається дуже повільно, проходить м’яко, без неприємних симптомів. Саме для цього і потрібна вакцинація».

Найефективнішими ж, говорить експертка, є вакцини нового покоління – препарати на основі інформаційної РНК, до яких відносяться Pfizer та Moderna. Такі вакцини «вчать» клітини виробляти білок, який запускає імунну реакцію в разі зараження:

«Ці вакцини показують найбільшу ефективність, особливо Moderna, тому що в ній втричі більше діючої речовини. З іншого боку, Moderna  і переноситься найважче. У Pfizer менше діючої речовини, але він також дає достатньо надійний захист. «Найспокійніша» вакцина – CoronaVac. Вона, на відміну від Pfizer та Moderna,  зроблена за звичним для нас принципом – це просто вбитий вірус. Переноситься CoronaVac найлегше, захист в неї не такий високий, але його достатньо, щоб зберегти вам життя».

За даними Департаменту охорони здоров’я та реабілітації ОДА, 98% госпіталізованих на Вінниччині пацієнтів з коронавірусом – це невакциновані громадяни. Тому, підкреслює Вікторія Родінкова, не варто  піддаватись антивакцинаторським настроям.

«Невакциновані люди вмирають – все. Ми бачимо це в Україні. Провал інформаційної кампанії на підтримку вакцинації зараз позначається на рівні смертності. У нас поки не найвищий показник за рівнем захворюваності, але ми на першому місці в Європі за рівнем смертності, якщо не враховувати Росію. Чому? Тому що у нас провалена інформаційна кампанія. В інших країнах люди роблять щеплення і хворіють, але смертність там майже нульова, а у нас смертність висока, і це відображення того, що люди не хочуть вакцинуватись», – говорить імунолог.

Нагадаємо, ще наприкінці липня 2021 року фракція «Європейської Солідарності» у Вінницькій обласній раді звернулась до Кабміну із пропозиціями організувати вакцинацію підлітків та ввести контроль за громадянами, прибулими з країн із поганим епідеміологічним становищем. Відповідне звернення зачитала з трибуни вікторія Родінкова.

До слова, «Інтелект-шоу ЄС» – це щотижневе ток-шоу, яке виходить за підтримки Вінницької організації «Європейської Солідарності». Програма представляє собою дружнє обговорення вінничанами актуальних подій та явищ. 


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *